Ondřej Kuchař
5. května 2019 • 22:34

Nominace na MS: žádný granát nevybouchl. Říha jednal narovinu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem měla nominační tiskovka před mistrovstvím světa jiné grády. Loni Josef Jandač naprosto nečekaně odpálil příjezdy Plekance, Hyky, Nečase nebo Hrachoviny. Při premiérovém čtení vyvolených šťastlivců na velkou akci jeho nástupce Miloš Říha žádný granát do davu nehodil.



Gólmani? Jasná volba. Dopředu věděli, že do Bratislavy pojedou. V útoku mě trochu překvapila pouze absence Martin Zaťoviče. Tady však musím dát Říhovi kredit za férové jednání. „Jsi na hraně, nemáš jistý flek v sestavě.“ Odpověď hráče? „Díky, trenére. To dám raději prostor mladším hráčům.“ Útočník Komety se k tomu postavil čelem, rozhodnutí mu nelze vyčítat.

Velkým plusem je nominace Davida Tomáška, který mě v přípravě ze všech útočníků překvapil nejvíc. Rychlost, dravost a zdravá drzost, které se naučil ve finské lize, ho posunuly až mezi čtrnáctku útočníků, kteří si budou nakládat bágl do vlaku směr Blava. Navíc on určitě nebude tím, kdo se urazí, pokud si třeba na šampionátu nezahraje. Dobrá volba.

Říha poprvé nominoval na MS. Zaťovič nejede, čeká se na Francouze
Video se připravuje ...

Přiznám se, že jsem si také dělal svou interní nominaci. S tou Říhovou se prakticky shoduje, až na jedno jméno. Obránce Jakub Krejčík. Bek Lukko Raumy však pátou účast na MS nepřidá. V Brně přitom obstál. Nezmatkoval, ukázal výkonnostní stabilitu a dobrou rozehrávku, která naopak jiným defenzorům občas drhla. Kouč však ukázal na jiné. Jeho volba, snad měl šťastnou ruku.

Pokud bych měl před mistrovstvím ukázat na největší bolest týmu, byli by to už několikrát zmiňovaní centři. Nemusí se to zdát, ale pozice středního útočníka je klíčovou v celé formaci. Pokud chcete uspět, potřebujete alespoň dva špičkové borce světové klasy. Ty zatím Říha k dispozici nemá. Svízel by vyřešil příjezd dua Krejčí – Hertl, s tím se však vzhledem k vývoji sérií v NHL příliš počítat nedá.

Osobně pak nechápu, že generální manažer Petr Nedvěd na tiskové konferenci vůbec nezmínil jméno jiného centra Radka Faksy. Pro mě by i on znamenal velký přínos. Vždyť právě Faksova checking line vydeptala v prvním kole Stanley Cupu elitní úderku Nashvillu a poslala Dallas do další rundy.

Ondřej Palát po utkání s Ruskem mluvil o medailových ambicích složené družiny. Až další týdny ukážou, nakolik je reálné, aby kovové sny došly k zhmotnění.

Miloš Říha během nominační tiskové konference
Miloš Říha během nominační tiskové konference

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud