Romana Barboříková
23. října 2021 • 13:35

Od řídítek k volantu. Kreuzigerův vývoj dokončen, po letech se otevřel

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ukončení kariéry. To pro sportovce nebývá snadné rozhodnutí. Obzvlášť když jejich dráha trvá tak dlouho jako v případě profesionálního cyklisty Romana Kreuzigera, tedy šestnáct let. Jenže někdy prostě přijde moment, kdy si řeknete, že za oběť, kterou přinášíte, už nedostáváte patřičnou odměnu. A to u nejúspěšnějšího českého cyklisty, minimálně co do umístění v celkovém pořadí na Grand Tours, tedy nejvýznamnějších třítýdenních etapových závodech, nastalo v létě.



Kreuziger je, na rozdíl třeba od Zdeňka Štybara, lehce kontroverzní postavou. Ne snad ve výsledcích a výkonech, v tomhle ohledu toho dokázal spoustu, ale spíš ve vnímání lidí. Je zde tábor fanoušků, kteří si váží toho, co dokázal, na druhou stranu jsou i takoví, již si vždy našli něco, co na něm zkritizovat. Jaký je můj pohled?

Když se sportovcem určitou dobu spolupracujete, v případě novinářů o něm píšete, jeho odchod ze scény ve vás vyvolá určité pocity a především vzpomínky. U mě třeba na první rozhovor. Na základě toho jsem si uvědomila, jakým Kreuziger prošel vývojem nejen z hlediska výsledků, ale i komunikace. A právě v tomhle směru bylo znát, jak se skvělý český vrchař během kariéry měnil.

S Kreuzigerem jsem se potkala poprvé v jeho posledním roce v týmu Liquigas, italské stáji, kde svou profesionální kariéru zahájil. Už tehdy, ve čtyřiadvaceti letech, měl na kontě výsledek v top 10 na Tour de France. Byl tak nejlépe umístěným Čechem na nejslavnějším závodě světa v historii, což později z tenkrát devátého místa (po dopingovém přiznání Lance Armstronga osmého) ještě vylepšil na dosud nepřekonanou pětku.

Roman Kreuziger
Roman Kreuziger

Díky svým výsledkům byl už v roce 2010 uznávanou českou personou v poměrně velkém sportu. Proto pro mě bylo událostí s někým takovým dělat rozhovor. Nezastírám, měla jsem poměrně trému. Přece jen někdo tak úspěšný…

Navíc asi není tajemstvím, že vztah Kreuzigera a médií nebyl za všech období jeho kariéry úplně takový, jak bychom si představovali. Ostatně má to tak spousta sportovců nebo i trenérů. Je to logické, ne každý se narodil s povahou zcela otevřenou světu a má potřebu vše sdělovat. Jenže od profesionálních sportovců se prostě nějaké ty mediální výstupy holt čekají.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud