Tomáš Radotínský
21. října 2011 • 10:15

Noví boháči: Málaga CF, Fotbal v rytmu flamenka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

SERIÁL, 3. DÍL - Fotbal potřebuje peníze jako muži ženy. Samy o sobě vám štěstí nepřinesou, ale bez nich to nejde. V poslední době se do módy dostávají kluby, do kterých by to ještě nedávno nikdo neřekl. S pohádkově bohatými mecenáši v zádech se chystají zaútočit na tradiční fotbalové bašty. Portál iSport.cz vám přináší třetí a poslední díl seriálu Noví boháči. Dnes se budeme věnovat Málaga CF, vyzyvateli gigantů v Primera División.



Klub ze slunné Andalusie má roztomilou přezdívku Los Boquerones – Ančovičky. Tyhle malé rybky se ve velkém moři plném žraloků dlouho schovávaly, ale v poslední době pořádně čeří vodu.

Po sedmi kolech španělské nejvyšší soutěže je Málaga šestá se ztrátou pouhých čtyř bodů na vedoucí Barcelonu. Pokud v sobotu zdolá Real Madrid, přeskočí ho v tabulce.

Je vůbec možné, aby se vklínila mezi dva kolosy, které si v posledních letech hrály v podstatě vlastní soutěž?

Finance na to klub ze stadiónu La Rosaleda bezpochyby má.

Podobně jako v případě Paris Saint-Germain sem své peníze investovali bohatí Katařané. Dokonce sám šejk Abdullah Al Thání, člen královské rodiny a příbuzný panovníka Hamada Al Tháního.

Dvaačtyřicetiletý miliardář je mimo jiné v představenstvu Doha Bank a zároveň velkým milovníkem sportu. Vlastní několik dostihových koní a před rokem vstoupil na půdu fotbalu.

Od Lorenza Sanze koupil za 36 miliónů eur rozhodující balík akcií Málagy a nastartoval novou klubovou epochu. Najal zkušeného portugalského kouče Jesualda Ferreiru, jenž měl úspěchy s FC Porto, a začal přebudovávat i mužstvo.

Vysoké cíle se však v úvodu soutěže nepodařilo naplnit a Ferreira musel odejít. Nahradil ho neméně ostřílený Chilan Manuel Pellegrini, který si udělal dobré jméno především na lavičce Villarrealu. V Realu Madrid však nedokázal ukočírovat kabinu plnou hvězd a po roce byl propuštěn.

V Málaze ovšem stanul před podobně náročným úkolem: vytvořit z drahých posil perfektně fungující teamwork táhnoucí za jeden provaz.

Fernando Hierro s pohárem pro vítěze Ligy mistrů Fernando Hierro s pohárem pro vítěze Ligy mistrůFoto Reuters

Nové akvizice sice neměly takový zvuk jako Cristiano Ronaldo či Kaká, jež Pellegrini vedl na Santiago Bernabeu, to však neznamená, že by majitel Málagy měl bezbřehou trpělivost.

Loni se sice ještě spokojil s konečným 11. místem a prodloužil trenérovi smlouvu o další tři roky, ale letos už musí být proces přerodu týmu rychlejší a úspěšnější. Jinak může Pellegriniho stihnout osud jeho předchůdce. Zvláště po nebývalé aktivitě na letním přestupovém trhu.

Hierro se vrátil domů

Do Málagy totiž proudily věhlasné posily z celé Evropy. Nový sportovní ředitel Fernando Hierro, sám bývalý vynikající hráč Realu Madrid a rodák z provincie Málaga, lovil také v německých vodách.

Z Hamburku přivedl nizozemského zadáka Jorise Mathijsena a jeho krajana, už poněkud vyčpělého kanonýra Ruuda van Nistelrooye. Z Lyonu pak dorazil francouzský reprezentant Jérémy Toulalan.

Málaga také oslabila domácí konkurenci. Valencii odloudila šikovného záložníka Joaquína Sáncheze a vůbec nejdražším letním nákupem se stal mistr Evropy Santi Cazorla z Villarrealu. Za toho Al Thání zaplatil rekordních 21 miliónů eur, nejvyšší částku v historii klubu.

Víte, že...

... Málagu trénoval bývalý československý reprezentant Ladislav Kubala? V sezóně 1987/1988 ji dovedl k prvenství ve druhé lize.

... nejslavnějším fanouškem klubu je herec Antonio Banderas? Rodák z Málagy dokonce v dětství hrával fotbal, ale pak si zlomil nohu a skončil.

... Ančovičky měly v minulé sezóně druhou nejhorší obranu v lize? Ve 38 kolech obdržely 68 branek, hůře dopadla už jen beznadějně poslední Almería.

Všechny nové tváře se zařadily ke stávajícím oporám: Júliu Baptistovi, Martínu Demichelisovi či Enzu Marescovi.

S tak našlapaným kádrem je povinností rvát se o místo v Evropě, třebaže času na konsolidaci má Pellegrini jen minimum. Vždyť v létě uvolnil 11 hráčů a osm jiných získal.

Začátek mu však tentokrát vyšel, byť po třígólovém výprasku v Levante stojí oběma nohama na zemi.

„Musíme si dál udržovat pozici na špici tabulky,“ upozorňuje osmapadesátiletý kouč.

Sobotní večer ukáže, zda se bude tančit vášnivé andaluské flamenco, nebo si parket pronajme Bílý balet...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud