Tomáš Radotínský
5. prosince 2011 • 12:32

Gólový čtyřlístek aneb Yak zachránit manažerovi kůži

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kairinenova ruka? Penalta v pořádku. Olomoucký gól nepadl z ofsajdu, říká KR
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Levá, pravá, hlava – tomu se v Anglii říká perfektní hattrick. Yakubu Aiyegbeni dával v zápase se Swansea góly na všechny způsoby. A tři trefy mu nestačily. Skóroval celkem čtyřikrát a předvedl jeden z nejúžasnějších střeleckých výkonů této sezóny Premier League. Napodobil Edina Džeka z Manchesteru City a stal se teprve druhým hráčem, který letos zaznamenal v jednom utkání kvarteto branek. Jeho sobotní kanonáda navíc může nastartovat Blackburn k cestě za vytouženou záchranou.



Když se Everton v létě zbavil zkušeného nigérijského útočníka, dost jsem se podivil. Zvláště když takřka současně uvolnil i Jermaina Beckforda, jednoho z mála hráčů, kteří loni byli schopni pravidelně zatěžovat konta soupeřových brankářů.

Jenže zatímco Beckford do týmu v uplynulém ročníku neodmyslitelně patřil, Yakubu z něj postupně vypadl a dokonce byl poslán na hostování do druholigového Leicesteru. V srpnu pak Everton opustil definitivně a zřejmě to byl ten pravý impuls, který ve své kariéře potřeboval.

Po těžkém zranění achillovky na podzim 2008 se totiž nedostal do bývalé formy a nakonec se ukázalo, že ji musí znovu nalézt někde jinde.

V Blackburnu se mu to podařilo. Už v zářijovém zápase s Arsenalem nadchl fanoušky v Ewood Parku a dvěma zásahy se podílel na strhujícím obratu z 1:2 na konečných 4:3.

Podobný kousek se mu povedl v derby ve Wiganu. Také tam se do listiny střelců zapsal dvakrát a přispěl k cenné remíze 3:3.

V sobotním střetnutí s nováčkem ze Swansea byl k nezastavení. Spoluhráči mu předkládali ideální gólové přihrávky a on neomylně zakončoval. A vždy bez přípravy, na jeden dotek!

Nejprve se levou nohou opřel do centru Gaëla Giveta. Poté pohotově hlavou dorazil do sítě volej Simona Vukčeviče. K další trefě ho vybídl Christopher Samba a znovu z toho byla přesná hlavička zblízka. A nakonec chladnokrevně proměnil pokutový kop.

Devětadvacetiletý Afričan je prostě rozeným kanonýrem. Dokazoval to ve všech předchozích působištích. V Premier League hrál už za čtyři kluby a nikde si na něj nemohli stěžovat.

Čtyřech branek v jednom zápase navíc nedosáhl poprvé. Povedlo se mu to už před sedmi lety za Portsmouth v duelu s Middlesbrough.

V Blackburnu se letos v osmi startech prosadil devětkrát a je čtvrtým nejlepším střelcem soutěže. Nad ním ční už jen Robin van Persie z Arsenalu a duo z Manchesteru City Sergio Agüero a Edin Džeko.

Přesto může být novému zaměstnavateli za vzkříšení své umdlévající kariéry vděčný.

Do Wembley se nepojede

Ovšem je to i naopak – Yakubu splácí důvěru brankami, které zachránily ve funkci manažera Steva Keana. Prozatím. Skotský rodák má zatím minimální zkušenosti a během ročního působení na lavičce Blackburnu se radoval jen ze sedmi vítězství.

Navíc v úterý promarnil velkou šanci na pohárový úspěch. Do čtvrtfinále Carling Cupu na hřišti druholigového Cardiffu poslal oslabenou sestavu a jeho tým padl 0:2.

Nigerijský bijec řádil, čtyřmi góly v jednom zápase napodobil Edina Džeka Nigerijský bijec řádil, čtyřmi góly v jednom zápase napodobil Edina DžekaFoto Profimedia.cz

O jakou výhodu se připravil, ukázal středeční los.

Ten totiž přemožiteli Blackburnu přisoudil v semifinále dalšího účastníka druhé nejvyšší soutěže Crystal Palace, zatímco druhou semifinálovou dvojici tvoří těžké váhy z Premier League Manchester City a Liverpool.

Blackburn tedy mohl mít umetenou cestičku až do únorového finále ve Wembley, jenže místo toho musel skousnout hořkou prohru.

„Vzdali jsme se šance uspět v poháru,“ přiznal Kean po zápase, jehož výsledek rozšířil početné řady odpůrců volajících po manažerově odvolání.

Z transparentů s nápisem »Kean ven« se v Ewood Parku stává pomalu kultovní záležitost.

Yakubu tyto kritické hlasy alespoň dočasně umlčel a když si po prvním gólu plácl s Keanem oběma rukama, dokázal, že za ním stojí. Takové výkony však bude muset podávat častěji. Na obranu se totiž Blackburn spoléhat nemůže, ta je děravá jako falešné alibi.

Zato posila do útoku se stala trefou do černého. „Yak je extratřída,“ chválil Kean svého svěřence.

Jelikož se Nigérie neprobojovala na lednový Africký pohár národů, bude moci služeb renomovaného snajpra využívat po celou sezónu.

Yakubu je však bezesporu touhou reprezentovat svou zemi hodně motivován. V národním týmu se neobjevil od loňského mistrovství světa kvůli sporům s koučem Samsonem Siasiou. Ten však byl po krachu v kvalifikaci kontinentálního šampionátu odvolán a nahrazen Stephenem Keshim.

Yakubu, jenž je s 21 góly třetím nejlepším střelcem v historii nigérijské reprezentace, dal už dříve najevo, že pokud bude povolán, rád přijede.

Tenhle svalnatý chlapík prostě ještě zdaleka neřekl poslední slovo.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud