Tomáš Radotínský
9. ledna 2012 • 10:45

Fergie napodobil Jarabinského. Scholes jede jen na dvojku

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Paul Scholes vyslyšel volání S. O. S. a oprášil kopačky. Jakkoli rodáka ze Salfordu obdivuji za to, co ve své přebohaté kariéře dokázal, nejsem přesvědčen o tom, že je tím pravým spasitelem Manchesteru United. Kdyby Sir Alex Ferguson místo něj angažoval Luku Modriče či Wesleyho Sneijdera, věřil bych v jeho obhajobu titulu mnohem víc. Ovšem Josef Váňa koneckonců vyhrává Velkou pardubickou v bezmála 60 letech, takže proč ne?



Před výkopem nedělního duelu manchesterských sousedů ve 3. kole FA Cupu jsem si vzpomněl na 17 let starý kousek sparťanského kouče Jozefa Jarabinského, jenž před derby na Slavii přemluvil Jozefa Chovance k návratu na zelené trávníky.

Klubová legenda už půl roku usedala v manažerském obleku do své letenské kanceláře. Měla nějaké to kilo nadváhy a občas si v soubojích se sešívanými mladíky vypomáhala zápasnickými chvaty.

Psychologický tah přesto náramně vyšel. Chovancův comeback vyhecoval Spartu natolik, že gólem Pavla Nedvěda z poslední minuty zvítězila v Edenu 1:0 a nakonec obrala svého městského rivala o titul.

Nedělní nasazení sedmatřicetiletého fotbalového důchodce Paula Scholese má zatím spíš krátkodobý efekt. Manchester United sice v Anglickém poháru i s jeho přispěním vyřadil obhájce trofeje a uštědřil mu první domácí prohru po 30 soutěžních zápasech, ale pokud chce s pomocí ryšavého záložníka dobýt i ligový primát, bude mu muset hru hodně přizpůsobit.

Veterán, který debutoval v červeném dresu na podzim 1994 a nikdy neoblékl dres žádného jiného klubu, totiž ztratil rychlost. Ta už loni, kdy byl v plném tréninku, nebyla oslnivá. Nyní je ještě pomalejší a obávám se, že v zápasech na Tottenhamu, Arsenalu či Chelsea podstoupí proti Garethu Balovi, Aaronu Ramseymu či Ramiresovi velké mučení.

VIDEO: Sestřih utkání City - United (chyba Scholese v čase 2:25)


Pokud vedle něj nastoupí Michael Carrick, který rovněž neoplývá hbitýma nohama, může vzniknout problém. Mít uprostřed zálohy jednoho rozehrávače jedoucího na trojku a vedle něj druhého, jenž řadí jen na druhý rychlostní stupeň, představuje značné riziko.

Na druhou stranu – až se vrátí talentovaný, pracovitý a hlavně běhavý Tom Cleverley, vznikne jistě zajímavá alternativa složení středové formace.

V derby na půdě City ještě Scholesův handicap nebyl tolik vidět, neboť domácí hráli od 12. minuty v deseti. Navrátilec proto mohl využít své největší přednosti: schopnosti přesné přihrávky. Během půlhodinového pobytu na hřišti se Scholes dostal k neuvěřitelným 71 pasům (víc než kterýkoli domácí hráč za celý zápas) a kazil jen minimálně. Procentuální úspěšnost se u něj vyšplhala až na 97 procent.

Podívejme se však na to i z odvrácené strany. Svou chybou nabídl domácím kontaktní gól na 2:3 a jinak hrál spíš na jistotu. Přihrával maximálně na několik metrů. Jeho typickou diagonálu naslepo nebo smrtící narážečku do šestnáctky jsem od něj neviděl.

Perspektiva? Spíš retrospektiva

Proto jeho přítomnost na trávníku – navíc částečně avizovaná spekulacemi v médiích – zase domácí tolik nezaskočila. V závěru se dokonce dostali i v oslabení k drtivému náporu a mnoho nechybělo, aby vyrovnali a vynutili si opakovaný zápas.

Ačkoli Ferguson vytrvale posiloval střed pole a vedle Scholese poslal do boje ještě Brazilce Andersona, musel se bát o výsledek. Místo toho, aby staronová tvář spoluhráče nastartovala k vyššímu nasazení, podlehli hosté pocitu, že už se nic nemůže stát. Jejich až příliš bohorovný klid je pak málem připravil o zdánlivě hladkou výhru. Mentalita zabijáků se jaksi vytratila. Přitom Manchester United právě tohle v nejslavnějších Scholesových dobách zdobilo.

Paul Scholes, legendární záložník Manchesteru United, v souboji s útočníkem City Sergio AgüeremFoto ČTK/AP

„Sundali jsme nohu z pedálu. Bylo to z naší strany bezstarostné, měli jsme postoupit v daleko větší pohodě,“ zlobil se manažer Rudých ďáblů.

Pokud ale mužstvo nevytrhne z letargie ani takový borec, jakým je Scholes, pak už by se to nepovedlo snad ani Royi Keanovi.

Ve Fergusonově kroku postrádám i koncepčnost. Letošní sezónu chtěl přece věnovat transformaci a přebudovat kádr.

Postupně začal dávat příležitost nastupující generaci v čele s Philem Jonesem. Ten na pozici defenzivního středopolaře hraje dokonce i v reprezentaci. Naopak Scholes žádnou perspektivu nemá.

Ve zbytku soutěžního ročníku jistě přijdou zápasy, v nichž jeho zkušenosti naleznou uplatnění. Navíc pouhá jeho přítomnost v kabině bude výrazným motivačním faktorem pro ostatní.

Aby to však byl ten pravý impuls k mistrovské jízdě, musí nejen on, ale i celý tým podávat daleko přesvědčivější a kompaktnější výkony. Pro Manchester United nebylo v neděli dobrým vysvědčením, že zatímco Ferguson ohodnotil rozpačité vystoupení po přestávce slovy kritiky, fanoušci City vyprovázeli své miláčky ze hřiště mohutnými ovacemi, jako by domácí postoupili.

Scholes má na kontě deset titulů. O ten jedenáctý bude muset ještě tvrdě bojovat. Teprve pak může odejít na odpočinek se vztyčenou hlavou. Takový je úděl všech, kteří se rozhodnou znovu nést kůži na trh.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud