Tomáš Vrábel
4. dubna 2015 • 13:53

Poslední mejdan. Tahle litvínovská parta se z toho "nepo*rala"

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
Speciální Sport Magazín před MS v hokeji: program, soupisky i rozhovor s Rulíkem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Litvínov zaplavila euforie a město je na nohou. Po devatenácti letech postoupil tamní hokejový tým do finále extraligy a k titulu má nejblíže, co kdy v historii nejvyšší české soutěže měl. Očekávaný letní odchod opor ale naznačuje, že na dlouhé roky je to šance poslední.



V Litvínově se v této sezoně sešlo několik důležitých faktorů. Hlavními stavebními kameny jsou trenéři Radim Rulík a Miroslav Hořava (pořadí není důležité), kteří mužstvo převzali už v průběhu minulého ročníku.

Hořava si dlouhé měsíce piplal defenzivu. Obránci jsou důslední vzadu, ale i kreativní vepředu. Rulík se zase staral o útok. Do klubu navíc přivedli kondičního kouče Mariána Vodu, který má zkušenosti i z NHL. K hráčům přistupuje individuálně a výsledkem a je velký fyzický fond i eliminace rizika zranění. Hráči všem třem uvěřili a jejich teoretické pokyny přenášejí na led.

A posledním střípkem do úspěšné mozaiky jsou výkony individualit. Brankářem Pavel Francouzem počínaje a 44letým Martin Ručinským konče. Viktor Hübl dominoval v základní části, v play off vyšší rychlostní stupeň pak v play off zařadili Jakub Petružálek či Robin Hanzl.

Hlavně se z toho nepo*rat, říkával legendární Ivan Hlinka . Litvínov toto motto nyní využil marketingově i motivačně, hráči si ho opakují jako mantru. Důkazem je neustálá koncentrace a zápasy bez větších emočních výlevů.

Zatímco Třinec se při první porážce na Spartě uchýlil v závěru rozhodnutého utkání k tomu, že na led poslal mladíky, aby se porvali, Verva nic podobného zatím nedopustila. Emoční vyspělost z jejího týmu doslova sálá.

I když se v semifinále hrály vyrovnané zápasy, Litvínov je ve čtyřech z pěti případů dokázal elegantně dotlačit do vítězného konce. Rozhodly zmíněné osobnosti, které precizními výkony podpořili ostatní.

Tento litvínovský tým se tak z možnosti zisku prvního titulu v historii klubu dosud nepo*ral, a pokud se ‚nezblázní‘ ani ve finále, může se jeho sen stát realitou. A může ukázat cestu dalším litvínovských generacím, protože v létě po očekávaných odchodech Francouze, Ručinského a Petružálka se bude budovat nový tým.

SESTŘIH: 5. semifinále play off, Litvínov - Kometa 3:2 v prodl.
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud