Tomáš Vrábel
4. dubna 2015 • 04:59

Litvínov přežil klinickou smrt. SPASITEL Ručinský vychytal Tona

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kometu dělily od vítězství centimetry, ale nakonec slavil Litvínov. V pátém semifinále hokejové extraligy přežil horké chvíle v prodloužení, v němž brněnský Petr Ton nedokázal dostat puk do branky i přesto, že v ní klečel už jen Martin Ručinský. Vzápětí Verva rozhodla o vítězství 3:2 a ukončila sérii poměrem 4:1 na zápasy. Jejím soupeřem bude ve finále Třinec, nebo Sparta.



Ton ve stoprocentní gólové příležitosti nejprve trefil soupeřovu hokejku, z dorážky i Ručinského. Brankář Pavel Francouz byl v tu chvíli mimo brankoviště.

„Těžko to v emocích hodnotit. Viděl jsem poloprázdnou bránu, první střela byla navíc zblokovaná, puk se mi vrátil zpátky, napálil jsem to znovu a opět jsem ho jen trefil. Strašně mě to mrzí,“ popsal klíčový moment prodloužení Ton.

Souboj legend. Ručinský na brankové čáře vychytal Tona
Video se připravuje ...

Ručinský neměl jinou možnost, než v kleče čekat, jestli ho brněnský útočník trefí, nebo ne. „O tom to je. Někdo někde propadne a druhý ho zastoupí. Francík nás držel celou sezonu i play off a ta situace se vyvinula tak, jak se vyvinula. Puk najednou vyplaval, já byl na brankové čáře a snažil jsem se ho hekticky odpálit a Petr Ton mě dvakrát trefil. Byl to klíčový okamžik prodloužení, ale je to o jedné střele a šťastnější jsme byli my,“ přiznal 44letý útočník.

Francouz celou sérii deptal střelce Komety, v této chvíli ho už však překonali a Brno bylo blízko tomu, aby sérii vrátilo na svůj led. „Strašně jsem mu (Ručinskému) děkoval. Všichni vidíte, jak on po úspěchu touží a nebojí se nasadit vlastní krk, když to na brankové čáře dvakrát chytil,“ ocenil brankář.

V tu chvíli Francouzovi probleskla hlavou vzpomínka na čtvrtfinálové prodloužení s Pardubicemi. „Zohy (pardubický Tomáš Zohorna) to chytil stejně na brankové čáře a my poté inkasovali. To byl ten samý scénář jen s tím šťastnějším koncem pro nás.“

Jeho spoluhráč Robin Hanzl vtipkoval, že by Ručinský mohl v příští sezoně obléct gólmanskou výstroj. „Skočil do brankoviště a všechno pochytal, neuvěřitelné. Pokud po sezoně skončí, tak může nastoupit jako gólman a vůbec se toho nemusí bát,“ usmál se dvougólový střelec večera.

Podobně mluvil i trenér Radim Rulík. „Růčovi už jsem říkal, že díky tomu, že má talent na všechny sporty, tak by byl i dobrým brankářem. Přežili jsme klinickou smrt, bylo to neuvěřitelné,“ oddychl si kouč prvního finalisty letošní sezony.

Ton měl v utkání několik dalších velice nadějných příležitostí. Nejprve v závěru druhé části z bezprostřední blízkosti před téměř odkrytou brankou z dorážky trefil jen břevno. Navíc vzápětí po šanci, kterou mu zlikvidoval Ručinský, se ocitl v samostatném úniku, ale přestřelil. „Někde tam nahoře mi nebylo souzeno. Myslím, že jsem prožil nejhorší play off. Všichni na mě spoléhali, že se ukážu v rozhodujících momentech, ale já selhal. Beru to na sebe,“ pravil Ton.

Smolař Ton. Před prázdnou bránou trefil pouze břevno
Video se připravuje ...

„Co vám k tomu mám říct. To jsou tutové šance. Dali jsme břevno, měli další příležitosti, ale asi nám štěstíčko nebylo nakloněné,“ litoval brněnský obránce Michal Kempný. A trenér Vladimír Kýhos dodal: „Petra Tona někdo zaklel, to, co nedal, bude mít chudák před očima ještě hodně dlouho. Chyběly centimetry.“

A Ton přiznal: „Budu si to brát hodně osobně a bude to ve mně ještě hodně dlouho.“

Zatímco se však Ton bude užírat vzpomínkami na nešťastné prodloužení, Ručinský bude ve finále bojovat i titul.

MATCH OVERVIEW LEGACY
3. 4. • 18:20
HC Verva Litvínov
HC Verva Litvínov
3:2
ONLINE
3. dubna
18:20
HC Kometa Brno
HC Kometa Brno
Góly

Domácí: 20:46. Hanzl, 27:42. Hanzl, 67:52. Jánský

Hosté: 04:00. Honejsek, 27:19. Kempný

Sestavy

Domácí: Francouz (Horák) – Chaloupka, Kubát, Gula, Pavelka, Pavlík, Sklenička, Baránek, Kokeš – Jánský, Hübl, Lukeš – Petružálek, Hanzl, Ručinský – Martynek, Gerhát, Trávníček – Majdan, Piroš, Jurčík

Hosté: Čiliak (Falter) – Kempný, Ptáček, Hanzlík, Kováčik, Malec, Hájek, Vágner – Káňa, Čermák, Ton – Burian, Koreis, Vondráček – Hruška, Zohorna, Honejsek – Dočekal, Němec, Mrázek

Rozhodčí

Fraňo, Homola – Barvíř, Blümel

Stadion

Zimní stadion Ivana Hlinky

Návštěva

5811 diváků

SESTŘIH: 5. semifinále play off, Litvínov - Kometa Brno 3:2 v prodloužení
Video se připravuje ...
Z Hrušky dolů. Litvínov zaskočila geniální přihrávka a rychlý gól
Video se připravuje ...
Ptáček netakticky sestřelil Francouze, Kometa hrála oslabení 3 na 5
Video se připravuje ...
Francouz v nesnázích. Nahození od Němce mu nadělalo velké problémy
Video se připravuje ...
Ručinský se zlobil, ve velké šanci ho vychytal brankář Čiliak
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud