Martin Hašek
23. srpna 2015 • 09:01

Koulař Marcell: Z chorvatských pláží až do finále MS

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PEKINGU | Zklamání z halového mistrovství Evropy v Praze, kde nepostoupil z kvalifikace si koulař Jan Marcell na mistrovství v Pekingu vynahradil. Výkonem 20,32 metru poprvé v kariéře postoupil na globální akci do finále, které ho čeká už dnes večer od 13.30 českého času.



Daleký první pokus mu dal naději, nakonec se ale Jan Marcell nervoval v zákulisí stadionu u počítače a sledoval výsledky druhé koulařské skupiny. Postoupil jako jedenáctý z dvanácti.

„Stáli jsme tam a koukali jsme, jak to dopadne. Byly to nervy do posledního pokusu,“ líčil Marcell. „Finále bylo neskutečně vysoko. První pokus byl dobrý, pak jsem vykysnul, zkoušel jsem to vrškem a už to nebylo ono. S prvním pokusem jsem spokojený, to je většinou výkon, který postupuje. Bylo to sice na hraně, ale snad to bude ve finále lepší.“

Koulařské finále se koná už dnes, českého času od půl druhé odpoledne.
„Teď jedu zpátky na hotel, nachystám si věci, najím se, vysprchuju se a zase zpátky,“ plánuje Marcell.

Bývalý úspěšný diskař, který se ke kouli uchýlil po vážné operaci kolene, se před šampionátem připravoval v chorvatském Medulinu, kde má tréninkovou základnu i Sandra Perkovičová, na vrcholných akcích už pět let neporažená diskařka.

„Chtěl jsem ven i k moři skrz regeneraci. Není to daleko, hodně vrhačů tam jezdí. Mají tam asi šest sedm vrhačských sektorů, posilovnu, perfektní klima. Nasedl jsem do auta a za devět hodin jsem tam byl,“ popisuje Marcell.

Druhý český koulař Tomáš Staněk zůstal výkonem 19,64 v kvalifikaci jako devatenáctý. K postupu mu scházelo přesně 30 centimetrů.

„Je to blízko, ale netrefil jsem to, tak mám smůlu,“ hodnotil Staněk, kterého v posledních týdnech trápilo zranění třísla. „Příprava byla letos všelijaká, měl jsem samá zranění. Ale k mistrovství se to chýlilo k dobré formě. Na tréninku jsem taky házel letos nejdál. Spíš jsem čekal, že to trefím…“

Staněk tak, stejně jako na halovém mistrovství Evropy v Praze, o finále přišel.

„Trápí mě to, ale ne tolik jako hala. Tohle byl přece jenom svět, finále je sakra vysoko. Zaházet bych si ho tady na tom stadionu chtěl, ale zatím jsou brány zavřené. Asi jsem na to moc mladej…“ řekl Staněk.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud