2. září 2011 • 08:55

Doteď se trápily, ve štafetě ale "Rychlý holky" dosáhly na finále

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KOREJE - Stály u zábradlí na tribuně a s napětím sledovaly poslední rozběh čtvrtkařské štafety. Na něm záviselo, zda se „Rychlý holky“ dostanou do finále mistrovství světa. Po individuálních startech Denisy Rosolové a Zuzany Hejnové, které se zdaleka nevyvedly podle představ, si běžkyně spravily náladu.



Časem 3:26,01 si téměř o čtyři vteřiny vylepšily nejlepší letošní výkon. Zejména Hejnová předvedla na posledním úseku den po pokaženém finále na 400 metrů překážek excelentní výkon s ručně měřeným časem pod 51 vteřin.

„Sama nevím, kde se to ve mně po včerejšku vzalo. Na rozcvičce to byla tragédie, chodila jsem se svěšenou hlavou a myslela, že se nerozběhnu. Ale štafeta je něco jiného. Bylo dobře, že jsme se udržely v chumlu, tam se vytáhnete. Kdyby to bylo rozházené, běží se hůř. Ale nebyl to revanš za překážky. Sil jsem opravdu neměla moc, takže jsem nečekala, že bych někoho rozsekala. Spíš jsem si říkala: Bojuj a předveď, co v tobě zbylo.“

Nakonec však Hejnová bojovala o přímý postup s finišmankou nigerijské štafety. „Ale ona nevytuhnula tolik, jak jsem si myslela. Ale tak jsme to trochu zdramatizovaly.“

Na tribuně pak čekaly, jak rychle poběží v posledním rozběhu Italky, které je mohly z poslední postupové pozice vystrčit.

„Říkala jsem si: Vytuhněte, vytuhněte. Bylo to o kousíček, ale my to zvládly,“ ulevila si Denisa Rosolová. Rozdíl oproti Italkám ve prospěch Češek byl nakonec 47 setin.

„To čekání bylo možná horší než běh,“ přemítala Zuzana Bergrová. Rosolová, kterou zřejmě trápí zdravotní problémy, měla jasno: „Nejhorší to bylo na dráze. Když mi pak říkali, ať vstanu, nemohla jsem. Seděla jsem tam, dokud holky nedoběhly.“

Rosolovou s Hejnovou čeká v sobotním finále pátý běh na šampionátu. „Pět čtvrtek, to jsem ještě neběžela,“ počítala Hejnová. „Já jí říkala, že poběží ještě jednou,“ dodávala Rosolová.

Česká štafeta na 4x400 m se raduje z postupu do finále mistrovství světa Česká štafeta na 4x400 m se raduje z postupu do finále mistrovství světaFoto Reuters

Běžkyně z tréninkové skupiny Martiny Blažkové už získaly po dopingovém nálezu jedné z jamajských běžkyň bronz na loňském halovém mistrovství světa, i když na poslední medaili stále čekají.

Na venkovním šampionátu byla ženská běžecká štafeta ve finále naposledy v roce 1999 v Seville. „To jsem byla na základce v deváté třídě,“ vzpomínala Bergrová.

Rosolová si vybavila: „Mně bylo třináct a začínala jsem.“ Atletice už se tou dobou chvíli věnovala i Jitka Bartoničková. „A mně bylo dvanáct a někde jsem si hrála,“ dodala Hejnová.

Čtveřice Burianová, Benešová, Formanová, Fuchsová tehdy dobyla čtvrté místo. „No, to už asi nee,“ odhadovala Bergrová. Bartoničková dodávala: „Nechceme skončit poslední.“ Hejnová namítla: „Cíl na finále je běžet dobře.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud