25. ledna 2012 • 10:13

Šebrle má svoje tretry na míru, jako Bolt

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve speciálních tretrách na míru bude vícebojař Roman Šebrle letos usilovat o účast na své poslední olympiádě. Závodní obuv, kterou mu dodá firma jeho kamaráda a bývalého desetibojaře Roberta Změlíka, vychází z treter, v nichž Jamajčan Usain Bolt před čtyřmi lety ovládl olympijský Peking.



Pouhých 169 gramů váží běžecké tretry z nové kolekce vyrobené speciálně pro Romana Šebrleho. Robert Změlík, olympijský vítěz v desetiboji z roku 1992, je nechal vyrobit pod značkou své firmy Starlife.

Šebrle dostane speciály ze závodní kolekce, běžné výrobky použijí účastníci dětského projektu Odznak všestrannosti olympijských vítězů. „Je to vlastní kolekce, která bude dobrá a zajímavá pro děti,“ říká Šebrle.

Změlík nechal stejně jako většina světových značek tretry vyrobit v Číně, kde osobně dohlížel na jejich vznik. „Vycházeli jsme z treter, v kterých běžel Bolt na olympiádě v Pekingu,“ řekl Změlík. „Vývoj není složitý.

Někdo se zaměřuje, aby byla tretra lehká, někdo, aby byla pevná. Naše běžecké tretry váží 169 gramů. Lehčí měl snad jen Michael Johnson. Ten ale běhal čtyřstovku. Na překážkách a na stovce jsou podstatně větší tlaky.

Nemůžeme jít do extrémně odlehčeného materiálu.“ Šebrle dnes začne halovou sezonu hladkou šedesátkou a překážkami v pražské Stromovce, o víkendu se pak na stejném místě zúčastní mezistátního utkání ve vícebojích.

Nové tretry si ale vyzkouší až v přípravě na jarní sezonu.„Zatím máme jenom prototypy. Připravujeme to na duben, až budeme mít všechny kolekce hotové,“ vysvětluje Změlík.

„Nechtěl bych do halové sezony nasadit nové tretry, na které Roman ještě není zvyklý.“ Teoreticky je možné, že v obuvi s červeným písmenem R na názvu bude na olympiádě v Londýně závodit i víc českých sportovců.

Šebrleho tretry na míruFoto Sport
„Olympijský tým nemá žádnou smlouvu s žádným partnerem, kde by byl závazek s obutím. Jednáme s olympijským výborem, že bychom naše sportovce rádi obuli,“ řekl Změlík.

Nové tretry jsou pro sedmatřicetiletého Šebrleho součástí programu směřujícímu k olympiádě. Od konce minulého roku strávil dohromady tři měsíce v teple, na Floridě a v Jižní Africe.

S výhledem na olympijský desetiboj v zimní přípravě víc trénoval a o limit na březnové halové mistrovství světa v Istanbulu nebude usilovat za každou cenu. Pokud by neuspěl, už v březnu by se pokusil splnit olympijský limit v desetiboji.

„Pokud bych se nedostal na mistrovství světa, znamenalo by to, že bych týden na to mohl jít desetiboj. Věřím, že bych udělal minimálně takový výkon, abych splnil limit na mistrovství Evropy i olympijské hry, v letní sezoně bych se nemusel honit a mohl se připravovat na Londýn,“ plánuje Šebrle.

Roman Šebrle na titulní stránce Sport Magazínu
Roman Šebrle na titulní stránce Sport Magazínu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud