18. dubna 2012 • 15:11

Bolt chce ohromit: Na olympiádě by rád běžel stovku pod 9,50

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stát se živoucí legendou. Nic menšího neočekává jamajský sprinter Usain Bolt od olympijských her v Londýně. Nejrychlejší muž světa sto dní před startem poprvé odhalil svoje konkrétní cíle pro letošní olympiádu. A chce znovu šokovat. Stovku by rád běžel pod 9,50 a dvoustovku pod devatenáct sekund.



Už před třemi lety na olympiádě v Berlíně fanoušci zdravili Usaina Bolta transparentem s nápisem Bolt – legenda. Jenže jamajský sprinter si ceněný status hodlá zasloužit ještě víc. Na olympiádě v Londýně nebude usilovat jen o zlaté medaile, ale o světové rekordy, které by znovu zatřásly s perspektivou limitů lidského druhu.

Poprvé to udělal před čtyřmi lety na olympiádě v Pekingu světovými rekordy na sto metrů (9,69) a na 200 metrů (19,30). O rok později pak časy ještě vylepšil na světovém šampionátu v Berlíně (9,58 na stovku a 19,19 na dvoustovku). Potřetí chce lidem rozšířit zorničky letos na olympiádě v Londýně.

Nepolatitelný sprinter vybíhá do posledního úseku stometrové štafetyFoto Reuters

„Lidi se těší, že poběžím pod 9,50 a pod devatenáct sekund. Něco takového by bylo fantastické. Takže makám tak tvrdě, jak to jde,“ řekl Bolt pro BBC Sport.
Podle Bolta by z něj teprve tyto výkony udělaly živoucí legendu.

„Lidi chtějí vidět moji osobnost, radujícího se a dělající skopičiny. Ale taky chtějí vidět tyhle časy,“ říká Bolt. „Když budu dominovat na olympiádě, bude ze mě živoucí legenda. To zní dobře.“

Bolt odstartoval sezonu o víkendu v Kingstonu, kde se ve štafetovém týmu sešel se svým velkým rivalem Yohanem Blakem. Jeho prvním startem v Evropě zřejmě bude stovka na květnové Zlaté tretře v Ostravě. Vše ale směřuje k olympiádě.

„Je to poslední kapitola mojí kariéry jako sportovce. Doufám, že všechno půjde, tak jak chci. Pracuju na tom, aby to tak skončilo,“ řekl Bolt.

Je to tam! Usain Bolt dovedl jamajskou štafetu ke zlatým medailím, navíc ve světovém rekordu
Je to tam! Usain Bolt dovedl jamajskou štafetu ke zlatým medailím, navíc ve světovém rekordu


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud