19. února 2013 • 07:52

Pistorius slyšel: Vraždu jsi plánoval! Dnes pohřbili jeho přítelkyni

Autor: nit, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jihoafrický beznohý běžec Oscar Pistorius opět stanul před soudem v Pretorii. V tu samou dobu probíhá pohřeb jeho přítelkyně Reevy Steenkampové, kterou minulou týden ve svém domě zastřelil. Kromě procesu hrozí Pistoriovi i rozmetání jeho sportovní slávy. Policie totiž v jeho domě našla látky dopingové povahy, za což mu antidopingová agentura WADA může odebrat jeho paralympijské medaile.



Žalobce Gerrie Nel dnes u soudu uvedl, že šestadvacetiletý Pistorius v noci na čtvrtek ve svém domě střelil na Reevu Steenkampovou čtyřikrát skrz dveře do koupelny a třikrát ji zasáhl. O tři roky starší modelka smrtelným zraněním na místě podlehla.

Pistorius podle Nela v osudnou noc vstal z postele, nasadil si podkolenní protézy a ušel sedm metrů z ložnice ke koupelně. Zabití prý bylo plánované stejně tak jako pozdější atletovo tvrzení, že se domníval, že střílí na vetřelce.

Protestující s transparenty proti Pistoriovi před soudní síní v PretoriiFoto Reuters
"Všechno to bylo předem připravené. Proč by se lupič zamykal v koupelně?" uvedl Nel. "Pokud se ozbrojím, ujdu nějakou vzdálenost a zavraždím člověka, tak je to promyšlené. Dveře jsou zavřené. O tom není pochyb. Ujdu sedm metrů a zabiju. Motiv je 'Chci zabít'. Tak to je," dodal žalobce.

Po vyslechnutí obžaloby se Pistorius rozplakal. Jeho obhájce odmítl, že by zabití bylo vraždou. Jeho obhájce Barry Roux zopakoval verzi, že ke střelbě došlo omylem. "Trváme na tom, že to nebyla vražda. Všechno, co víme, je fakt, že se zamkla za dveřmi toalety a byla zastřelena," řekl.

Soudní stání s úspěšným běžcem je v centru pozornosti. Veřejné mínění není na Pistoriově straně. Před soudní budovu dorazilo několik lidí s transparenty, na kterých měli jednoznačný vzkaz: "Pistorius musí shnít ve vězení!"
Dnes poobědě bylo soudní projednávání odročeno na zítřejší ráno.

O emoce dnes není nouze! Ve stejnou dobu, kdy se Pistorius zodpovídá před soudem, v Porth Elizabeth probíhal pohřeb jeho přítelkyně. Ovšem

Na Pistoria se valí další problémy kvůli krabicím s dopingovými látkami, které byly údajně nalezeny v jeho domě. Policie objevila látky v kapsulích, ampulích i injekčních stříkačkách. „Schovával jsem ty drogy pro přítele,“ řekl prý Pistorius vyšetřovatelům.

Kvůli dopingu by mohl přijít o všechny medaile

Pokud krevní testy odhalí v atletově těle přítomnost steroidů, jeho ohhajoba může tvrdit, že při střelbě na svou přítelkyni jednal v tzv. steroidovém rauši. Taková strategie ho může teoreticky zachránit před doživotním trestem.

Ve sportovním světě by ale nález zakázaných látek v těle měl pro Pistoria ničivé důsledky. Antidopingová agentura WADA by mohla zrušit jeho výsledky na loňských paralympijských i olympijských hrách v Londýně. Na paralympiádě Pistorius získal dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili.

Tak vypadá smuteční oznámení zvoucí na pohřeb Reevy Steenkampové
Tak vypadá smuteční oznámení zvoucí na pohřeb Reevy Steenkampové

„WADA si je vědoma novinových zpráv naznačujících, že v domě Oscara Pistoria byly nalezeny steroidy,“ píše se v prohlášení WADA pro Daily Telegraph. „WADA i jihoafrický Institut pro sport bez dopingu musí spolupracovat s policií.“

Pokud by se Pistorius pod přísahou přiznal k užívání dopingových látek, podle mezinárodní atletické federace IAAF by to znamenalo zpětné zrušení jeho výsledků.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud