19. února 2013 • 11:51

Čeští koulaři vládnou Evropě, Stašek je první v tabulkách

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Kairinenova ruka? Penalta v pořádku. Olomoucký gól nepadl z ofsajdu, říká KR
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva mladí siláci budou příští týden překvapivým trumfem českého týmu na halovém mistrovství Evropy v atletice. Třidvacetiletý koulař Martin Stašek pojede do Göteborgu jako jednička kontinentálních tabulek. O rok mladší Ladislav Prášil je v koulařském žebříčku třetí.



Je to přesně čtvrt století, co díky Remigiovi Machurovi český koulař naposledy vyhrál halové mistrovství Evropy. Za týden v Göteborgu ho můžou napodobit hned dva nástupci.

Martin Stašek o víkendu na mistrovství republiky šokoval masivním osobním rekordem 20,73 metrů. V českých halových tabulkách je před ním jen národní rekordman Machura a z Evropanů letos nevrhnul dál nikdo.

„Vyladil jsem dobře. Odpočinul jsem si, dal jsem si dva dny volno. Asi tím to bude,“ řekl Stašek pro web atletického svazu. Čtvrtému závodníkovi z ME do 23 let z roku 2011 pomohla také změna techniky.

„Loni jsem ještě házel sunem, to mi moc nešlo. Tak jsem v květnu začal házet otočkou. Chvilku to trvalo, než si to trochu sedlo,“ říká Stašek, který má pro šampionát v Göteborgu jasný cíl. „Ambice mám postoupit do finále, dál se uvidí.“

„Celkem se mi to líbilo,“ pochvaloval si Staškův výkon jeho trenér Petr Stehlík na webu atletického svazu. „Signály, že je něčeho takového schopen, přicházely už v tréninku, toto byl první závod, při kterém se doopravdy chytil. Ale míra toho zlepšení překvapila i nás samotné.“

Stašek ale není jedinou nadějí, která vzešla z tréninkové skupiny Petra Stehlíka, bývalého dlouholetého reprezentanta. Dvaadvacetiletý Ladislav Prášil, bronzový medailista z juniorského mistrovství Evropy 2009, už koncem ledna předvedl výkon 20,51 metru, což ho v současnosti řadí na třetí místo evropských tabulek.

Trenér Stehlík se domnívá, že za Prášilovým vzestupem stojí fyzické zlepšení poté, co se mladý talent zotavil z operace kolena.

Evropské tabulky koulařů

  1. MARTIN STAŠEK    20,73
  2. Georgi Ivanov (Bul.)    20,59
  3. LADISLAV PRÁŠIL  20,51
  4. Asmir Kolašinac (Srb.)  20,46
  5. Leif Arrhenius (Švéd.)  20,24

„Od operace uběhl už rok a on mohl více cvičit, běhat. Ve spojitosti s technikou, kterou měl vždycky dobrou, z toho pramení ty metry,“ uvedl Stehlík. „Láďův potenciál je ohromný. Potřeboval by se ale dostat do opravdu kvalitního závodu, kde by ho to pořádně namotivovalo. On je sice velký flegmatik, ale když o něco jde, dokáže zabrat.“

Prášil se víkendového mistrovství republiky nezúčastnil, protože doléčoval natažený břišní sval, ale příští týden by měl být připraven.

V Göteborgu začíná koulařům soutěž jako prvním. Příští týden ve čtvrtek je čeká kvalifikace v zábavním centru Market Square, které sousedí s halou Scandinavium. Osmičlenné finále je na programu v pátek už v hale.

„Tabulkové postavení sice neokecáme, ale pro nás bude vzhledem k jejich mládí a relativně malým zkušenostem hlavní, aby se dostali do osmičlenného finále,“ přemítá Stehlík. „Pokud se jim to podaří, na tu medaili zaútočit mohou. Zkrátka se do Göteborgu pojedou otrkat. Ale ne už jen jako účastníci, ale v pozici favoritů.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud