24. července 2014 • 07:42

Česku roste nová hvězda! Desetibojař Sýkora má zlato z MS juniorů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Desetibojař Jiří Sýkora získal na juniorském mistrovství světa v atletice jako první český muž zlatou medaili. V americkém Eugene triumfoval v rekordu šampionátu 8135 bodů a navázal na středeční vítězství chodkyně Anežky Drahotové v závodě na 10 km.



Devatenáctiletý reprezentant figuroval po prvním dnu na pátém místě, druhý den mu ale vyšel na výbornou. Osobní maximum si zlepšil v běhu na 110 metrů překážek, disku, oštěpu i v závěrečné patnáctistovce.

Do vedení se dostal po oštěpu, který stejně jako disk vyhrál, a první příčku uhájil před Australanem Cedricem Dublerem i v závěrečném běhu na 1500 metrů. Ziskem 8135 bodů Sýkora překonal předchozí juniorský rekord MS Bělorusa Andreje Kravčenka z roku 2004 o devět bodů.

Další český desetibojař Jan Doležal skončil na 16. místě se ziskem 7309 bodu. Výškař Petr Pícha skočil v kvalifikaci 205 cm a do finále nepostoupil.

Sýkora získal pro Českou republiku celkově čtvrté zlato na MSJ v historii, dosud ale juniorské tituly sbíraly výhradně ženy. Před Drahotovou se to naposledy povedlo Denise Rosolové, jež v roce 2004 pod dívčím jménem Ščerbová vyhrála dálku.

První českou šampionkou byla o čtyři roky dřív oštěpařka Jarmila Jurkovičová (Klimešová). Desetibojařským maximem bylo stříbro Roberta Změlíka z roku 1988, poslední cenný kov mezi juniory získal v roce 1998 bronzový tyčkař Adam Ptáček.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud