Martin Hašek
12. srpna 2014 • 12:59

Místo závodní dovolené musel do práce, teď je Marcell ve finále ME

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z CURYCHU | V jedné strojírenské firmě, kde pracuje jako výrobní technolog, se mu hromadí práce. Koulař Jan Marcell si ale svou cestu na mistrovství Evropy do Curychu aspoň užije se svým všudy. Výkonem 20,09 metru jako jediný z českých vrhačů postoupil do dnešního večerního finále (19.34).



Za kvalifikačním limitem devětadvacetiletý Jan Marcell zůstal o smolný centimetr, smutnit ale nemá důvod. Radovat se může už proto, že postupem do finále mistrovství Evropy završil svůj sportovní comeback po operaci přetržených křížových vazů v koleni v roce 2011. A potom také kvůli tomu, že sport kombinuje s civilní kariérou.

„Hromadí se mi práce, takže s tím nebudou spokojení, ale jak přijedu, dám to dohromady. Hned v pondělí, odjíždím dřív,“ líčí Marcell, který vystudoval fakultu strojního inženýrství na Vysokém učení v Brně, obor energetické inženýrství.

„V jedné strojírenské firmě dělám výrobního technologa. Děláme mazání, hydraulické agregáty,“ vysvětluje Marcell, který si musel čas pro reprezentaci v Curychu napracovat. „My jsme měli minulé dva týdny celozávodní dovolenou a já chodil do práce.“

Kombinace sportu a civilní kariéry mu jde ale k duhu. Bývalý špičkový diskař, který se dostal na dohled výkonů legendárního Ludvíka Daňka, se po návratu ze zdravotní pauzy věnuje kouli a letos se mu daří. Už dvakrát přehodil hranici 20,50 metrů. Osobní rekord si nedávno posunul na 20,93 metru.

Čeští soupeři mu budou chybět

„Bez práce bych takto neházel, pomáhá mi oddálit myšlenky na sport,“ říká Marcell. „Když jsem od rána do večera trénoval, nemyslel jsem na nic jiného. Když to nejde, utápíte se v tom. Takhle jsem v práci, ve tři skončím a mám čistou hlavu na trénink.“

Ranní výkon 20,09 metru Marcellovi v kvalifikaci stačil na osmé místo. Doufá ale, že ve večerním finále se mu bude dařit líp.

„Závodit v deset hodin ráno je pro mě něco šíleného,“ líčil Marcell. „V rozhazování jsem šetřil síly, nebylo to špatný. Pak jsem zdrbal první, tak jsem to hodil za hlavu, trošku jsem to rozdýchal. Druhý byl na sedmdesát procent úsilí. Povedlo se. Doufám, že večer to bude lepší.“

Marcell bude ve finále ze silného českého koulařského týmu sám. Ladislav Prášil (19,83) a Tomáš Staněk (19,61) skončili na třináctém a čtrnáctém místě, těsně pod finálovou dvanáctkou.

„Je to škoda, myslel jsem, že postoupíme všichni tři,“ litoval Marcell. „Jsou to kluci, se kterými se potkávám celou sezonu, známe se. Sice je to individuální sport, každý proti každému, ale bylo by to jiné. Když jsme byli s Tomášem v call roomu, povídali jsme si, člověk se rozptýlí.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud