17. října 2015 • 23:05

Rutherford a Schippersová vyhráli anketu o nejlepší atlety Evropy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepšími evropskými atlety tohoto roku byli na galavečeru v Lausanne vyhlášeni britský dálkař Greg Rutherford a nizozemská sprinterka Dafne Schippersová, která v anketě asociace EAA zopakovala loňské prvenství.



Rutherford dostal ve finále přednost před vytrvalcem Mo Farahem rovněž z Británie a ruským překážkářem Sergejem Šubenkovem. Schippersová se prosadila proti polské kladivářce Anitě Wlodarczykové a vícebojařce Jessice Ennisové-Hillové.

Do užší nominace se z původní desítky kandidátek nevešla dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová, jež anketu vyhrála v roce 2012.

Osmadvacetiletý Rutherford ovládl hlasování jako vůbec první dálkař. Letos v Pekingu přidal světové zlato k olympijskému prvenství z Londýna a evropskému titulu z Curychu a k tomu opanoval i Diamantovou ligu. Za favorita na ocenění Golden Tracks byl považován spíše Farah, který na MS vyhrál závody na 5000 a 10.000 metrů a už na čtvrté velké akci za sebou získal zlatý double.

Třiadvacetiletá Schippersová MS ozdobila skvělým vítězným časem 21,63 na dvoustovce a přidala stříbro na poloviční trati. Stala se první ženou v historii ankety, která dokázala triumfovat ve dvou letech za sebou.

Před ní už ale dvě ocenění dokázaly získat švédská vícebojařka Carolina Klüftová, chorvatská výškařka Blanka Vlašičová a ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud