19. července 2016 • 09:46

Semenyaová běhá jako chlap a čelí narážkám. Kritikou se netrápí

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jihoafrická půlkařka Caster Semenyaová, která se v pátek v Monaku na téměř dvě sekundy přiblížila světovému rekordu Jarmily Kratochvílové, před blížící se olympiádou opět čelí narážkám na své pohlaví. Běžkyně už byla v minulosti přes rok zkoumána, ale IAAF jí dovolila startovat mezi ženami.



Podle americké mílařky Shannon Rowburyové nemá Semenyaová v závodech se ženami co dělat. „Myslím, že je to báječná osoba, nic proti ní nemám. Ale ženy bojovaly příliš dlouho za své právo závodit a teď se potýkají se sportovci se znaky obou pohlaví a transsexuály. Nemyslím, že je to správně,“ uvedla Rowburyová.

Semenyaová na mistrovství světa 2009 šokovala svými výkony a také nezvyklým maskulinním zjevem.

„Tenhle typ lidí by s námi neměl závodit. Pro mě není ženou,“ komentovala tehdy její italská soupeřka Elisa Cusmaová její nezvyklou muskulaturu.

Mezinárodní federace IAAF zahájila šetření, které trvalo téměř rok a nakonec Semenyaové dovolila závodit mez ženami. Semenyaové trvalo několik let, než se dostala do formy, na minulé olympiádě v Londýně ale už vybojovala stříbro. Pak jí několik sezon brzdily zdravotní problémy, po změně trenéra se ale srovnala a pod vedením Jeana Verstera, který nahradil bývalou slavnou půlkařku Marii Mutolaovou z Mozambiku, jde nahoru.

V Monaku vyhrála v čase 1:55,33 minuty. V novém tisíciletí běžela rychleji jen „milionářka z chatrče“ Pamela Jelimová ve svém zázračném roce 2008. Přiblížila se tak ke světovému rekordu Jarmily Kratochvílové 1:53,28 z roku 1983. Stejně jako v průběhu sezony se opět vyrojily úvahy, jestli je správné, aby Semenyaová závodila se ženami.

„Na tohle nemám čas. Jsem sportovkyně a soustředím se na to, co je pro mě důležité: Trénink, výkon, jídlo, spánek,“ uvedla Semenyaová už dřív.

Semenyaová bude v Riu jednou z nejsledovanějších atletek, už proto, že se chce pokusit o double v závodech na 400 a 800 metrů. Jihoafričtí funkcionáři zůstávají v klidu.

„O kontroverzi se nestaráme, protože pravidla jí povolují závodit. Je mentálně silná a s podporou našeho systému ji přivedeme k úspěchu,“ uvedl šéf jihoafrického olympijského výboru Tubby Reddy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud