30. června 2019 • 23:08

Semenyaová suverénně vyhrála osmistovku ve Stanfordu. Hassanová překonala rekord

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Koulař Tomáš Staněk obsadil na mítinku Diamantové ligy v americkém Stanfordu sedmé místo. Ve třetí sérii vrhl 20,77 metru, ale do šestičlenného finále se nedostal. Nizozemka Sifan Hassanová překonala evropský rekord v běhu na 3000 metrů. Časem 8:18,49 vylepšila sedmnáct let starý výkon Rumunky Gabriely Szabóové téměř o tři sekundy.



Christian Coleman i v mírném protivětru zaběhl nejrychlejší stovku sezony. Zvítězil v čase 9,81, mistra světa Justina Gatlina porazil o šest setin. Caster Semenyaová ve Stanfordu vyhrála běh na 800 metrů. Jihoafrická atletka hladce zvítězila v čase 1:55,70, druhá Američanka Ajee Wilsonová na ni ztratila více než dvě a půl sekundy.

K postupu do koulařského finále bylo potřeba překonat 21 metrů, což se Staňkovi nepovedlo. Český rekordman byl sedmý i v Dauhá a desátý v Římě. Po ostravské Zlaté tretře připustil, že v úvodu dlouhé atletické sezony není v ideální formě.

Souboj o prvenství se odehrával až za hranicí 22 metrů a novým osobním rekordem 22,61 ho rozhodl Brazilec Darlan Romani. Olympijský vítěz Ryan Crouser z USA převedl 22,17, mistr světa Tom Walsh z Nového Zélandu byl za 21,76 třetí.

Semenyaová se mohla na osmistovku vrátit díky tomu, že švýcarský soud pozastavil platnost kontroverzního pravidla mezinárodní atletické federace IAAF o povinné hormonální léčbě pro závodnice s vyšší hladinou testosteronu. Osmadvacetiletá Jihoafričanka absolvovala jediný předchozí letošní start v Diamantové lize na začátku května v Dauhá pár dní před zavedením tohoto pravidla. Vyhrála tam v čase 1:54,98.

Ve Stanfordu se Semenyaová nejdříve přihlásila na 3000 metrů, ale po umožnění startu na osmistovce požádala o přesun na svou hlavní trať. Dvojnásobná olympijská vítězka závod jasně ovládla, ale k letitému světovému rekordu Jarmily Kratochvílové 1:53,28 se nepřiblížila.

Výšce opět kralovala ruská suverénka Maria Lasickeneová, která minulý týden v Ostravě útočila na nový světový rekord 210 cm. Ve Stanfordu skočila 204, přes dva metry se poprvé v životě přenesly druhá Vashti Cunninghamová z USA i třetí Jaroslava Mahučichová, teprve sedmnáctiletá výškařka z Ukrajiny.

Francouzskému tyčkaři Renaudu Lavilleniemu se vstup do Diamantové ligy nepovedl. Sedminásobný vítěz prestižního seriálu a světový rekordman zahájil po zranění sezonu až před dvěma týdny, ve Stanfordu skočil 546 cm a obsadil poslední místo. Zvítězil Švéd Armand Duplantis (593).

V běhu na 400 metrů překážek se suverénní vítěz Rai Benjamin dostal časem 47,16 do čela letošních světových tabulek. Tam se propracovala i Beatrice Chepkoechová, která letos jako první zaběhla 3000 metrů překážek pod devět minut.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud