3. května 2022 • 11:11

Vrcholový atlet v politice? Běžec Češka bude kandidovat

Autor: ktp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V červenci atlet Jiří Pavel Češka oslaví osmnácté narozeniny. Hned na konci září bude kandidovat v komunálních volbách za hnutí STAN v Říčanech, kde s rodinou bydlí. V budoucnu by se totiž rád podílel na změnách legislativy, které mohou pomoci lidem s duševními onemocněními.



Češka se atletice věnuje od sedmi let, ale úspěchy začal sbírat až po letech tvrdého tréninku. “Ze začátku jsem se jen těžko vyrovnával těm nejlepším v mé kategorii, ale postupem času jsem se prosadil a stal se dokonce dorosteneckým mistrem republiky,” vypráví mladý atlet.

Právě loňský rok byl v životě Češky z atletického pohledu průlomový. Vždyť v halové sezoně se před rokem časem 1:51,36 zařadil na historicky šesté místo evropských dorosteneckých tabulek v běhu na 800 metrů.

Jenže zatímco ve sportu zářil, v osobním životě prožíval obrovský těžké chvíle. “V šestnácti jsem se rozhodl svěřit blízkému okolí, že se mi od dětství střídají v uvozovkách normální stavy se silnými depresivními stavy,” pokračuje mladý atlet, který se rozhodl, že vyhledá odbornou pomoc.

“Přihlásil jsem se na psychiatrické oddělení Fakultní nemocnice v Motole, kde jsem strávil tři týdny a téměř na konci pobytu mi lékaři diagnostikovali Aspergerův syndrom. Konečně alespoň vím, proč jsem se vždy lišil od většinové populace,” říká Češka.

V politice by se rád v budoucnu pokusil o změny, které pomohou lidem s podobnými diagnózami. Češka totiž nechce, aby další lidé u nás zažívali na psychiatrických odděleních to, čím si prošel sám.

“Nečekal jsem žádný pětihvězdičkový hotel, ale velké části mých spolupacientů i mně se na lůžku psychický stav spíše zhoršoval. Z chování některých z personálu jsem měl dokonce pocit, že námi trochu pohrdají,” vzpomíná Češka.

Pohled na problematiku psychických onemocnění by Češka chtěl postupem času změnit také ve většinové české společnosti.

“Bohužel je jedno, jak moc je člověk inteligentní, když má ve zdravotní kartě napsáno, že trpí schizofrenií, poruchou příjmu potravy, poruchou autistického spektra, nebo třeba posttraumatickou stresovou poruchou, tak je často považován za člověka, který o sobě pomalu nemůže v ničem rozhodovat. Tak to ale není,” pokračuje atlet klubu Spartak Praha 4.

“Přišel jsem na to, že jedna z možností, jak se pokusit o změnu je, že se pokusím vstoupit do politiky. Vím, že změna systému je běh opravdu na dlouhou trať, ale mám celý život před sebou. Byl bych rád, kdybych ho mohl věnovat zlepšení péče o duševní zdraví,” říká Češka.

I proto se mladý atlet stal už jako nezletilý registrovaným příznivcem hnutí STAN, za které bude v září kandidovat v komunálních volbách. “Podle mého názoru jsou v každé práci potřeba zkušenosti, které v politickém prostředí chci sbírat na komunální úrovni,” uzavírá Češka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud