Martin Hašek
25. června 2022 • 18:20

Maslákův rekord padl. Nástupce hraje na klavír a studuje, dá atletice víc?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec o Kladnu: Když se opakují pořád stejné chyby… Skills koučové? Nám stačila ulice
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší čtvrtkařský výkon v dějinách atletického mistrovství republiky už nepatří Pavlu Maslákovi. Český blesk tentokrát v Hodoníně v dramatickém finiši přihlížel z třetího místa, jak mu rekord šampionátu bere o jedenáct setin dvaadvacetiletý Matěj Krsek. Velký talent se zájmy v akademické i hudební sféře šokoval výkonem 45,55 sekundy, jímž splnil limit pro ME.



Vyroste někdy nový Pavel Maslák? Možná už tady jednoho máme. Ve finále mistrovství republiky čtvrtkař Matěj Krsek porazil rovnou slavný český blesk i českou jedničku posledních let – Patrika Šorma.

„Fanoušci mě hnali strašně moc, chci jim poděkovat. Takový čas jsem v žádném případě nečekal. Já jsem říkal, že budu strašně šťastný, když to bude pod čtyřicet šest, ale ani tím jsem si nebyl jistý, je to veliká radost,“ hodnotil Krsek.

Tenhle mladý muž už pár let přesvědčuje, že v něm je něco speciálního. Je tu jediný problém, jeho talent poletuje mezi několika atraktivními obory a atletika mezi nimi zatím vyloženě nevyčnívá. Krsek studuje obor výživa a potraviny na ČZU a od září si chce přidat ještě informatiku na Unicorn University. Do toho dvakrát týdně cvičí na klavír, na němž rád hraje třeba melodii Nuvole Bianche od Ludovika Einaudiho.

„Upřímně, atletice ještě sto procent nedávám. Řekl bych, že atletice dávám hodně, ale kdybych to porovnal s atlety jako Pavel Maslák nebo Patrik Šorm, mám tam ještě velké rezervy. Jsem si jich vědom, uvidíme, jak to bude do budoucna,“ říká Krsek.

Je to jedna za nejzajímavějších otázek do několika dalších let české atletiky. Krsek má talent, jeho tatínek Ivo Krsek přeskočil v dálce osm metrů a v roce 1986 byl juniorským vicemistrem světa.

Matěj už v roce 2019 zaběhl v hale juniorský evropský rekord, čas 46,77 ale nebyl oficiálně uznán kvůli tomu, že se v ohromení nad výkonem zapomnělo na dopingovou kontrolu. Byl taky čtvrtý na juniorském ME v Boras a štafetě pomohl ke stříbru.

Kromě rychlých nohou má ale i chytrou hlavu, která zatím není ochotná vybrat si z jedné ze svých vášní tu jedinou.

„Mně to takhle vyhovuje. V tuhle chvíli bych to ani nechtěl dělat na sto padesát procent. Není na mě takový tlak, abych byl úplně dokonalý. Takhle to asi chci i nadále,“ říká Krsek směrem ke svým atletickým plánům.

Čtvrtka za 45,55, to už je kalup. V české historii běželi rychleji jen Maslák s Šormem. A myšlenka, že toho Krsek dokázal s rezervním polštářkem pro své další aktivity, nabízí fascinující představu. Co by mohl dokázat, kdyby dal atletice, co si žádá?

„Moje filozofie je asi taková, že bych se chtěl každý rok aspoň o malinký kousek posouvat. Jakmile se dostanu do bodu, kdy to z nějakého závodu nepůjde, tak o tom budu uvažovat a poté se možná atletice budu věnovat ještě více,“ vysvětluje Krsek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud