7. června 2008 • 15:59

Vojtík vstoupil do české historie

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Sprinter Jiří Vojtík vytvořil český rekord v běhu na 200 metrů, když dnes při druhém kole atletické extraligy v Praze na Julisce dosáhl času 20,60 sekundy.



O jednu setinu tak překonal historické maximum Františka Břečky z roku 1984.

Setinové rozdíly provázejí českého sprintera po celou kariéru, dosud to ale bylo v negativním smyslu. O stejný časový úsek, tedy asi pět centimetrů při běhu, přišel o limit na mistrovství světa v letech 2003 i 2005.

O setinu nepostoupil z rozběhu na olympijských hrách v Aténách, o setinu neprošel do finále na halovém mistrovství Evropy v Madridu a o setinu nepostoupil ani z rozběhu na ME v Göteborgu v roce 2005.

"Konečně jsem to prolomil, je to tam!" radoval se v cíli Vojtík. Jeho osobní rekord byl o setinu horší než Břečkův výkon. Na výsledkové tabuli se objevilo nejprve 20,62 sekundy, než rozhodčí čas zkorigovali. "Trochu ve mně hrklo, ale věřil, že se tam minimálně setinka najde," řekl Vojtík s úsměvem. "Všechno se to sešlo, rychlá dráha, podmínky, vítr," chválil si.

Osm let Břečkův rekord sledoval, posledních pár sezon intenzivně. Letos přípravě i kvůli olympiádě věnoval všechen svůj čas, utratil asi 150.000 korun za soustředění a napnul všechny svoje síly. "A vyplatilo se. Já jsem si opravdu věřil, že ten rekord překonám," prohlásil Vojtík sebevědomě.

S Břečkou se Vojtík nezná, jen ho kdysi potkal právě na Julisce při závodech. "Docela bych si jeho vyprávění, jak ten rekord zaběhl, poslechl," řekl.
K zápisu do historie mu pomohl dobrý stadion, ideální vítr 1,4 m/s v zádech a kvalitní sprinteři hned za ním. Dvě hodiny před rekordním během si Vojtík vyrovnal osobní rekord na poloviční trati 10,34 sekundy a běžel i rozběh na 100 metrů. "Nesvědčí mi běžet dvoustovku z fleku, ta stovka je slušné rozběhání," nedělal si velkou hlavu z možné únavy.

Věří, že by letos mohl být ještě lepší. "Tak desetinu dolů bych mohl ještě stlačit," mínil. Další možnost bude mít ve čtvrtek na Zlaté tretře, kde nastoupí proti světovému rekordmanovi na stovce Usainu Boltovi z Jamajky. "Nechci to komentovat, uvidíme," smál se při zmínce souboje.

Kvalitní sprinteři hned za Vojtíkem a Lukášem Milem ukazují, že by Česká republika mohla po dlouhé době složit solidní štafetu. "Budeme se pokoušet o limit na olympiádu," prozradil Vojtík. Pokusy budou mít při Memoriálu Josefa Odložila a Evropském poháru. "Jsem rád, že český sprint jde kupředu," řekl Vojtík.

Články odjinud


Články odjinud