5. února 2009 • 20:04

Novinářskou laťku ovládl Bába

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězem jubilejního 30. ročníku mezinárodního výškařského mítinku Novinářská laťka se stal Jaroslav Bába. V pražském nákupním centru na Zličíně jako jediný zdolal 224 centimetrů.



Druhý dnes skončil Kubánec Lisvany Pérez a třetí Svatoslav Ton, který se pokusil i o limit pro halové mistrovství Evropy. Laťku ve výšce 227 cm však nepřekonal, stejně jako Tomáš Janků, který skončil výkonem 215 cm desátý.

Bába si sice oproti minulému ročníku o centimetr pohoršil, přesto k druhému místu z loňska přidal vítězství. Závod se pro něj nevyvíjel nejlépe. Jako jediný začínal na základní výšce 215 cm, kterou skočil až na potřetí.

"Hodně mi zatrnulo. Kluci začínali dřív a já si na svůj první skok musel počkat. Trochu jsem vychladl a trvalo, než jsem se zase zahřál. Asi jsem měl začínat už na 210," řekl Bába po závodě novinářům.

Po rozpačitém začátku se rozjel a na tóny své oblíbené skladby Jump překonal snadno 220 a následně i 224. O tři centimetry vyšší laťku již nepokořil a nepotvrdil, že jako jediný z českých atletů již tuto výšku zdolal a kvalifikoval se do Turína."Spokojený úplně nejsem, protože jsem chtěl skočit víc.

Asi jsem v posledních dnech trochu přetrénoval. Prostě to nešlo," řekl Bába. Jinak ho závod potěšil. "Jako vždy se mi tu skákalo dobře. Baví mě to tu."Zlepšení formy potvrdil Ton, když po zdolání 220 vynechal další postupnou výšku a rozhodl se bojovat o limit pro šampionát v Turíně.

Přestože měl dva nadějné pokusy, laťka vždy spadla. "Kousek chyběl. Nechci být negativní. Když limit skočím, budu šťastný, když ne, tak se nedá nic dělat. Nechci se tím stresovat," řekl Ton, kterému prý k lepší formě pomohl psycholog.

"Po olympiádě to bylo skoro na psychiatrii. Teď ale s psychikou pracuju, což jsem dosud nedělal, a je to na výkonech vidět."Jednu z posledních šancí zaútočit na limit nevyužil ani Janků, který v březnu ukončí kariéru. Poté, co napotřetí zdolal 215, se mu už nepodařilo přidat dalších pět centimetrů.

"Prostě to nejde. Asi potom, co jsem řekl, že končím, hlava vypnula. A to je problém, protože ona řídí tělo," řekl Janků. "Vlastně mi to ani tolik nevadí. Na limit je ještě čas. V sobotu je další závod. Když to nevyjde, tak se nic neděje," dodal vicemistr Evropy.

Mezinárodní závod ve skoku vysokém Novinářská laťka:

1. Bába (ČR) 224,
2. Pérez (Kuba) 220,
3. Ton (ČR) 220,
4. Šapoval (Ukr.) 220,
5. Bermejo (Šp.), Grabarz (Brit.) a Sokolovskij (Ukr.) všichni 215, ...
10. Janků 215,
13. Sommerschuh (oba ČR) 205.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud