13. května 2009 • 13:58

Na Zlatou tretru se vrátí Tuneová

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Etiopská světová rekordmanka v hodinovce Dire Tuneová, stříbrný olympionik na 800 metrů Ahmad Ismail ze Súdánu a olympijští vítězové v hodu kladivem Primož Kozmus s Oksanou Meňkovovou jsou dalšími hvězdami v programu 48. ročníku atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava.



Tuneová, která před rokem na oválu ve Vítkovicích vytvořila světové maximum v hodinovce výkonem 18.517 metrů, bude usilovat hned o dva rekordy.

Pořadatelé jí ušili na míru běh na 20.000 metrů, v němž bude útočit na nejrychlejší čas 1:05:26,6 Keňanky Tegly Loroupeové, a zároveň může vylepšit i vlastní maximum v hodinovce.

"Na této vzdálenosti se dají zvládnout obě kritéria. Jí se loňský závod hodně líbil a hned uvažovala o návratu, ale není to tak, že bychom si vytvářeli nové disciplíny kvůli světovým rekordům. Dlouhé vytrvalostní běhy už u nás mají svou tradici," řekl dnes novinářům manažer mítinku Alfons Juck.

Rekord Zlaté tretry má zase na mušce stříbrný súdánský olympionik Ismail, který v zimě zaběhl na mítinku v O2 Areně v Praze nejrychlejší letošní osmistovku v hale.

"Zprávy, které přicházejí z tréninkového kempu súdánských běžců, mluví v souvislosti o jeho formě v superlativech. Bude útočit na rekord mítinku, který šest let vlastní Wilfred Bungei časem 1:43,24," řekl Juck.

Ismail bere účast v Ostravě jako součást přípravy na světový šampionát v Berlíně, kde chce získat zlato. Už na Zlaté tretře ho ale může prohnat keňský běžecký zázrak David Rudisha s osobním maximem 1:43,72.

Obvyklý předprogram mítinku, který se uskuteční 17. června, obstarají o den dříve závody v hodu kladviem, které ozdobí absolutní světová špička v čele s olympijskými vítězi Kozmusem a Meňkovovou či lídry letošních tabulek Krisztiánem Parsem a Anitou Wlodarczykovou.

Soutěž žen letos proběhne jako Trofej Kamily Skolimowské na počest polské kladivářky, která nečekaně v únoru zemřela na plicní embolii. "Do Ostravy jezdila na soutěž v kladivu pravidelně od premiéry v roce 2006. Aspoň takto jí chceme vzdát hold," dodal Juck.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud