20. května 2009 • 12:41

Bába: Věřím v titul mistra světa

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Absolutně nejvyšší cíle má pro nadcházející atletickou sezonu český rekordman ve skoku do výšky Jaroslav Bába, který po zimě změnil trenéra. Myslí dokonce na titul mistra světa ze srpnového šampionátu v Berlíně.



S novým koučem také uzavřel sázku, že do konce příští zimy skočí výšku nejvyšší světové extratřídy 240 cm.

Příprava se Bábovi vydařila, byl zdravý a nový koncept tréninku pod vedením Jana Janků staršího mu vyhovuje.

S koučem Alešem Dudou strávil Bába devět let, získal olympijský bronz v Aténách v roce 2004, po zimní sezoně ale usoudil, že už se nemá ve Vítkovicích výkonnostně kam posunout. Odešel proto k otci svého nedávného soupeře Tomáše Janků, jenž dovedl syna mimo jiné k titulu vicemistra Evropy.

"Všechno směřuje k mistrovství světa, všechno je zatím v nejlepším pořádku, nemám malé cíle, chci z mistrovství světa medaili," řekl Bába na dnešní tiskové konferenci. Jeho nový kouč cíl ještě upřesnil. "Jako trenér si dost věřím. Měl jsem v rukou hodně závodníků a Jarda má velký potenciál. Pojedeme do Berlína vyhrát," uvedl k ambicím svého svěřence.

"To se poslouchá moc pěkně, ale určitě bude hodně těžké to realizovat, i když věřím, že na to mám," řekl Bába. Zatím se mu vyhýbají zranění, cítí se nejlépe od operace odrazového kotníku před třemi lety. Má za sebou tři soustředění, včetně jednoho v zahraničí. "Příprava ale ještě není u konce, vrchol přijde až v srpnu."

Nový trenér výškaře Báby Jan Janků st.
Nový trenér výškaře Báby Jan Janků st.


Celé léto bude ještě závodit v dresu Vítkovic. I když už nyní bydlí na ubytovně Dukly, do pražského klubu přestoupí až v říjnu.

Kouč Janků vidí ve čtyřiadvacetiletém Bábovi ohromný potenciál. I proto mu slíbil zatím nespecifikovanou odměnu, pokud do konce března příštího roku skočí 240 cm, což se dosud v hale i venku podařilo pouze jedenácti výškařům.

"Asi nějaké mecheche, to bude," usmál se Bába. "Zatím je spolupráce na velmi dobré úrovni, splnili jsme všechno, co jsem chtěl. Když mu vydrží zdraví, šance na medaili je tak velká, že pojedeme do Berlína, abychom vyhráli," prohlásil Janků.

Jeho trénink je postavený jinak, než dosud Bába poznal. Posiluje jiné svalstvo, dělá více odrazů, příprava se specializuje především na výbušnost. "Je to postavené úplně jinak a vyhovuje mi to," uvedl Bába.

Sezonu začne 23. května při první lize ve Vítkovicích, pak bude skákat na mítinku v Turnově, na začátku června ho čeká Rehlingen a 10. června Soluň. "Pak se uvidí podle výkonnosti," řekl manažer Jan Janků mladší.

Bába přestupem do Prahy chytil novou mízu. "Přístup má stoprocentní, ani regeneraci nezanedbává," prohlásil kouč. Sám výškař si libuje, že se mu zejména v technice daří. "Dřív to bylo na náhodu, teď jsem schopný udělat více skoků správě technicky. Chci mít stabilnější výkonnost."

Pokud chce vyhrát MS, bude muset skočit kolem hranice českého rekordu, který má hodnou 237 cm z haly. "Jediná moje náplň v Praze je nyní trénink, takže se to může podařit," věří atlet.

S bývalým koučem Dudou prý vycházejí v pohodě, i když podle některých informací vítkovický trenér nesl Bábův odchod těžce. "Tak to vůbec není," uvedl Bába. Kvůli stěhování do Prahy přerušil i studium na sportovním gymnáziu ve Vítkovicích.

"Nechávám to zase po sezoně," řekl Bába, který odložil maturitu už po několikáté. Prý zatím ani nechytá pražský přízvuk. "Jen ta doprava mě štve. Asi se budu muset naučit jezdit metrem," usmál se.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud