26. května 2009 • 18:45

V Turnově se předvedl Šebrle se Špotákovou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úřadující olympijský vítěz a mistr světa Gerd Kanter vyhrál v Turnově Memoriál Ludvíka Daňka, mezinárodní závod v hodu diskem. Estonec dnes poslal dvoukilové náčiní do vzdálenosti 68,90 metru.



Kanter tak porazil o více než metr další hvězdu světového disku Litevce Virgiliuse Aleknu, majitele dvou zlatých olympijských medailí a třetího muže loňských her v Pekingu.

Hodem dlouhým 65,96 metru zahájila sezonu oštěpařka Barbora Špotáková.Třetí v hlavním závodu mítinku, který se tradičně koná jako připomínka světového rekordu Ludvíka Daňka z roku 1964 (64,55), skončil Maďar Zoltán Kövágó za hod dlouhý 65,80.

Formu si otestoval také desetibojař Roman Šebrle a předvedl výkon 47,09.Kanter má za sebou náročné soustředění v USA, takže se cítil unavený. "Ale jsem rád, že se mi podařilo hodit víc než v Rabatu, kde jsem o víkendu hodil jen 65 metrů. Hlavně mě potěšila konzistence dnešních výkonů," řekl.

Jeho nejkratší hod v Turnově měřil 66,76.Nejlepší začátek sezony v kariéře má za sebou světová rekordmanka Špotáková. Oštěp z její ruky dolétl do vzdálenosti 65,96 metru, čímž téměř o metr předčila svůj loňský zdejší výkon.

Navíc v doplňkovém sedmém pokusu přehodila o pět centimetrů hranici 66 metrů. "Je to těžké, když chcete zůstat uvolněný při výkonu. V rozhazování to všem létalo daleko," uvedla suverénní vítězka.

Olympijská šampionka se tak zařadila na druhé místo aktuálních světových tabulek za Němku Christine Obergföllovou (68,40). "Jsem s tím maximálně spokojená. Před závody jsem cítila, že můžu hodit strašně daleko, ale začalo foukat proti," líčila Špotáková.

Prý se přemotivovala, neboť prvním pokusem hodila skoro 65 metrů a přitom se jí nepovedl. "Chtěla jsem najednou hodit 70 a to je špatně," kritizovala se za přemíru snahy.

Pětkrát v soutěži házela novým kompozitovým oštěpem a nemohla si ho vynachválit. Jen ve čtvrté sérii si vzala starší model, kterým vloni hodila světový rekord a vyhrála olympijské hry. Ale ten se zabodl o dost metrů blíž než při jejích ostatních pokusech.

"Oštěp je skvělý, může letět za 70 metrů. Určitě. Je to bomba," pěla chválu na nové náčiní.Drží jí i Achillova šlacha, která ji celý týden pobolívala a kvůli níž měla i týden tréninkové volno. To jí na druhou stranu umožnilo připravit se důkladně na státní zkoušky.

"Můžu házet naplno, nemusím se bát, což je bezva. Teď začnu konečně trénovat," těšila se. Nyní ji čeká 3. června závod ve Štrasburku. "A se soupeřkama většinou hážu ještě dál," věřila v další zlepšení. Ve Francii bude i její hlavní rivalka Obergföllová.

V Turnově předvedla skoro o metr lepší výkon než loni. Kéž by prý měla i na konci sezony o metr lepší výkon než v minulé sezoně. "To by bylo nádherné. Ale je pravda, že zatím to lítá dobře a forma tomu napovídá," zasnila se, že by mohla zlepšit svůj výkon z loňského Stuttgartu, kde hodila světový rekord 72,28.Dnes závodila od tohoto výkonu poprvé.

"Bála jsem se po státnicích, hlavní cíl byl, abych si nic neudělala. Týden nicnedělání na mně ale zanechal stopy. Ubývaly mi síly," přiznala. Přitom ještě před třemi lety by turnovský výkon znamenal rapidní zlepšení českého rekordu. "Vzpomínám si, když jsem tady hodila 60 metrů a považovala to za úžasný výkon," připomněla si své oštěpařské začátky.

Muži - výška:
1. Bába (Vítkovice) 217,

koule:
1. Žalský (Slavia Praha) 19,83,

disk:
1. Kanter (Est.) 68,90, 2. Alekna (Lit.) 67,62, 3. Kövágó (Maď.) 65,80, ...7. Šebrle 47,09,

oštěp:
1. Veselý (oba Dukla Praha) 78,73.

Ženy - tyč:
1. Rybová 380, oštěp: 1. Špotáková (obě Dukla Praha) 65,96.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud