28. května 2009 • 13:06

Odložilův memoriál: důležitý pro nominace

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příležitostí pro plnění limitů na MS v Berlíně, ale také hlavně posledním nominačním závodem českých atletů pro nové mistrovství Evropy družstev bude Memoriál Josefa Odložila, šestnáctý ročník mezinárodního atletického mítinku.



Největší hvězdou závodu seriálu EAA Premium Meeting v Praze na Julisce bude v pondělí 8. června oštěpařka Barbora Špotáková, hlavním závodem pak běh na 1500 metrů, v němž byl Odložil v roce 1964 na olympiádě v Tokiu stříbrný.

Reprezentační kouč Václav Fišer uzavře nominace na týmové ME, které se koná 20. a 21. června v portugalské Leirii, tři dny po mítinku. "Letos to s výkonností českých atletů vypadá moc dobře, věřím, že zvlášť sprinterům by se mohlo podařit na tomto mítinku překonat český rekord ve štafetě," řekl na dnešní tiskové konferenci kouč. Rekord má hodnotu 38,82 sekundy a drží ho už sedmatřicet let čtveřice Matoušek, Demeč, Kynos a L. Bohman.

Olympijská vítězka a světová rekordmanka Špotáková bude házet na svém domovském stadionu, kde už roky trénuje. Bude to už její třetí letošní závod, v úterý se blýskla výkonem 65,96 metru v Turnově. "Zatím to lítá pěkně, ale nerada bych se na úvod sezony vymlátila," povídala opatrně.

Předseda organizačního výboru Miroslav Ševčík v případě překonání jejího světového rekordu 72,28 metru připravil darovací šek na 20.000 dolarů. "To se totiž daní jen sedmi procenty," vysvětlil. "Je dobře, že při závodech jsou takové bonusy, protože v oštěpu se může stát všechno," nevyloučila Špotáková možný útok na její maximum z loňského Stuttgartu.

Jedním z vrcholů bude hod kladivem mužů na hlavním stadionu, v němž pořadatelé slibují start olympijského vítěze Primože Kozmuse ze Slovinska. Přijedou letos jasně nejlepší kladivář Krisztián Pars z Maďarska, Slováci Libor Charfreitag a Miloslav Konopka. Ve skoku o tyči mužů se představí i Francouz Romain Mesnil, jenž proslul svým během v Adamově rouše ulicemi Paříže. Slavnými jmény jsou německá diskařka Franka Dietzschová, americký překážkář David Payne či překážkářka Lashinda Demusová.

Z tuzemské atletické špičky budou na startu bronzový medailista z HME v Turíně Petr Svoboda, nad krátkými překážkami poběží i Lucie Škrobáková, v Turíně stříbrná žena.

Házet diskem bude Věra Cechlová, v dálce budou proti kvalitním soupeřům skákat Roman Novotný a Štěpán Wagner, dlouhé překážky poběží poprvé letos i olympijská finalistka Zuzana Hejnová a ve štafetě na 4x100 metrů Češi nastoupí proti Ghaně, Maďarsku a Slovensku. Do dvou disciplín včetně skoku dalekého se chystá i desetibojař Roman Šebrle.

V hlavním programu od 17:00 je 17 disciplín, z toho jedenáct mužských a šest ženských. Závody, kterým bude předcházet i odpolední Dukla mítink, skončí kolem 20:00.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud