14. srpna 2009 • 14:00

Gay vs. Bolt: Čeká nás souboj snů

Autor: Adam Böck
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zajímavá jistě bude na Mistrovství světa v Berlíně každá disciplína, ale jedna bude přeci jen nad ostatními. Očekává se tam totiž souboj pouze dvou závodníků, kterým by neměl nikdo konkurovat.



Je každého věc, jestli je tím pro něj závod napínavější, nebo naopak nudnější, ale nadvládu Tysona Gaye z USA a Usaina Bolta z Jamajky zkrátka nikdo nemůže odepřít.

Američan do závodu vstupuje jako obháje mistrovských titulů na stvoce i dvoustovce z Ósaky a zároveň držitel nejlepších letošních světových výkonu (v obou případech vždy před Boltem). Jamajčan je naopak světový rekordman v obou disciplínách po svém galapředstavení na olympijských hrách v Pekingu.

374266:gallery:true:true

Gay však neustále do světa vysílá zprávy, že má problémy s třísly a že ho po sezoně čeká operace. Je otázka, nakolik je to pravda, nebo jen taktický boj před vrcholem sezony. Pokud by ale skutečně měl problémy, o kterých mluví, byl by skoro zázrak, kdy došel až do finále dvousetmetrové trati.

Považte sami, hned v prvních dvou dnech musí absolvovat čtyři starty na stometrové trati. Potom má sice jeden den na odpočinek, ale hned následují další tři náročné dny, ve kterých musí zvládnout další čtyři běhy, tentokrát na dvojnásobné trati. Celkem by tedy měl v pěti dnech vydržet osm startů.

Usain Bolt by naproti tomu měl být v naprostém pořádku, ovšem zajímavé bude sledovat, jak se se situací srovná psychicky. Po loňském olympijském triumfu se jeho sebevědomí naprosto logicky dostalo do závratných výšin a je otázkou, co s ním udělá až druhá pozice v průběžných tabulkách.

Do souboje by teoreticky mohl zasáhnout ještě další Jamajčan. Asafa Powel je bývalý držitel světového rekordu na nejkratším sprintu, ovšem s pověstí "kaziče" velkých závodů a ne úplné top formy to nejspíše bude mít těžké.

Všichni tři borci by se měli na závěr šampionátu představit ještě ve štafetě, které často bývají dovršením úspěšných závodů. Jak Bolt před rokem v Pekingu, tak Gay před dvěma v Ósace, zakončili své "doubly" i vítězstvím ve štafetě.

Nezbývá tedy, než se těšit na další a zároveň první letošní souboj těchto dvou velikánů současného sprintu.

Sobota 15. - 11:40
100m rozběh
Sobota 15. - 18:50
100m čtvrtfinále
Neděle 16. - 19:10
100m semifinále
Neděle 16. - 21:35
100m finále
Úterý 18. - 10:05
200m rozběh
Úterý 18. - 18:55
200m čtvrtfinále
Středa 19. - 19:25
200m semifinále
Čtvrtek 20. - 20:35
200m finále
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud