15. srpna 2009 • 22:12

Tyčkařka Ptáčníková se chce z vyřazení poučit

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tyčkařka Jiřina Ptáčníková nepostoupila do vysněného finále na mistrovství světa v Berlíně, přesto si ze své premiéry na šampionátu snažila vzít jen to pozitivní.



Byla smutná, její oči se leskly, ale podle svých slov předvedla standardní výkon. Kdyby skočila 450 napoprvé nebo zopakovala své letošní o pět centimetrů lepší maximum, mohla skákat i v pondělí. Takhle bude držet palce svému příteli, překážkáři Petru Svobodovi.

Dvakrát byla na mistrovství světa i Evropy juniorů, ale pak se několik let trápila i kvůli zdraví. V kvalifikaci skončila na ME v Göteborgu i letos na halovém ME v Turíně. Tentokrát ale měla úspěch na dosah. "Letos jsem jezdila po světě, abych ukázala, že nějaká Ptáčníková existuje, a vzalo mi to dost sil. Příště budu závodit méně, abych byla připravená na vrchol sezony," plánovala hned po kvalifikaci.

Nebyla spokojená ani zklamaná. "Jen trochu smutná," prohlásila. "Ale doufám, že tohle byl jen záchvěv a slzy nebudou," glosovala své červené oči. Závod si prý zkazila sama hlavou. "Nedělala jsem žádné velké chyby, ale moc jsem chtěla a na skoky jsem příliš spěchala. Nesešla jsem se s rychlostí ani technikou," uvedla. Prožila si i horkou chvilku po skoku na 440 cm, kdy se jí zamotala hlava. "Málem jsem sebou švihla," řekla třiadvacetiletá tyčkařka.

Před kulisou 40.000 fanoušků závodila poprvé. Ale nevadilo jí to. Ani když se rozcvičovala skoro dvě hodiny před zahájením závodu už na ploše kvůli slavnostnímu zahájení. "Divila jsem se tomu, ale pak nám rozcvičku čtyřikrát kvůli ceremoniím přerušili," popisovala. Ani atmosféra a rachot při skocích německých tyčkařek jí nevadil. "Člověk to cítí, mohou se mu roztřást z toho randálu kolena, ale na mě to nijak nepůsobilo," uvedla dcera bývalého sprintera Františka Ptáčníka.

Nakonec obsadila dělené šestnácté místo. "To není na první mistrovství světa špatné," snažila se vyloudit úsměv. Její přítel Petr Svoboda přišel nedávno s teorií, že když se v jejich páru nedaří jednomu, druhému ano. "Takže teď čekám tu medaili," vykládala Ptáčníková už v lepší náladě. "Doufejme, že mu to vyjde líp než mně," dodala.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud