18. září 2009 • 20:43

Semenyaová: Ponižující prohlídka!

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příběh jihoafrické atletky Caster Semenyoavé, mistryně světa v běhu na 800 metrů, která musela projít testem pohlaví, má další temný díl. Osmnáctiletá dívka podstoupila ještě před šampionátem pokořující lékařskou prohlídku, při ní jí měly být i vyfoceny genitálie.



Na příkaz vedení jihoafrické atletiky. Uvedl to někdejší atletčin kouč Wilfred Daniels.

Když Semenyaová čelila na atletickém mistrovství světa pochybnostem, zda je ženou, či mužem, nebyla to zdaleka první rána, kterou dostala. Už doma zamířila po vítězství na africkém juniorském šampionátu, kde předvedla další ohromné zlepšení, na kliniku Medforum kvůli odběru krve a moči.

Čtěte více:
Semenyaová: Chtěla se zabít! Musí jí hlídat »
Caster a hermafrodit? Vyhlásíme vám válku! »

Místo toho ji však čekala dvouhodinová prohlídka, během níž musela podstoupit vyšetření vnitřních orgánů a focení genitálií s nohama upnutýma do třmenů.

Prezident JAR Jacob Zuma gratuluje vítězné běžkyni Semenyaové
Prezident JAR Jacob Zuma gratuluje vítězné běžkyni Semenyaové

„Nejhorší na tom bylo, že si myslela, že jde na dopingový test," citoval Danielse list The Johannesburg's Star. „Nebyla v žádném případě nachystána na to, co se stalo. Pravda se ukáže, až Caster konečně dostane šanci říct, co se dělo."

 

Čtěte také:
Semenyaová nemá vaječníky, ale varlata! »
Semenyaová: Mužatka se stala modelkou »

Semenyaová byla poté prý tak rozrušená, že kamarádům posílala textové zprávy o tom, čím musela projít. Nyní lékařskou zkoušku nekomentovala, pro list uvedla, že nemůže mluvit. „Jdu do školy."

Podle Danielse prohlídka proběhla na popud Molatela Malehopa, manažera Jihoafrické atletické asociace ASA. Testy měl provést prezidentský lékař Harold Adams, který v srpnu po e-mailu komunikoval s Mezinárodní atletickou federací IAAF právě o případu Semenyaová.

Varoval vedení jihoafrické atletiky, že by svalnatá běžkyně s hlubším hlasem a chlapeckou vizáží neměla v Berlíně v běhu na 800 metrů závodit.

Caster Semenyaová na šampionátu v BerlíněFoto ČTK/AP

Ač se tomu brání, podle svědectví Danielse tedy ASA musela tušit, jak závažná je situace. Nicméně její vedení odmítalo nařčení ze špatného postupu s tím, že IAAF je vůbec nekontaktovala.

Daniels navíc tvrdí, že jihoafričtí atletičtí představitelé Semenyaovou vůbec neinformovali o tom, čím prochází a co ji čeká. Neučinili tak prý ani den před finále mistrovství světa, kdy Semenyaová prošla prohlídkou IAAF. A ani těsně před vítězným během, kdy skandál naplno vypukl.

„Byli jsme na stadionu dvě hodiny před finále. Šel jsem za ní a vzal si ji stranou na klidné místo," uvedl Daniels, který byl na šampionátu jako vedoucí výpravy. „Říkal jsem jí, že lidé mohou zpochybňovat její pohlaví, ale my věříme, že je žena, má právo závodit a jsme na ni pyšní."

Semenyaová pak vyhrála zlato, doma ji přivítali jako hrdinku, pro časopis YOU se proměnila v modelku. Jenže prožívá spíš nemilé chvíle. Mezinárodní atletická federace zveřejní svůj verdikt v jejím případě až v listopadu, nicméně už minulý týden pronikly do australských médií informace o tom, že atletka má vnitřní varlata, což může ohrožovat její zdraví.

Semenyaová se pak odhlásila z jihoafrického šampionátu v cross-country. Traumatickou situaci konzultuje s psychology.

 

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud