7. listopadu 2009 • 23:50

Atlet roku: Špotáková slaví další triumf!

Autor: Sport, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Barbora Špotáková slaví další triumf! Po úspěšné sezoně, ve které získala stříbro na mistrovství světa v Berlíně, dominovala česká oštěpařka i anketě Atlet Roku, kterou vyhrála už potřetí v řadě. Vyhlášení proběhlo na galavečeru konaném v hotelu Ambassador v Praze.



Barbora Špotáková i tento rok potvrdila příslušnost k absolutní světové špičce, na zmíněném mistrovství světa ji překonala jen domácí legenda Steffi Neriusová.

Stříbrnou pozici obsadila česká oštěpařka i na světovém atletickém finále v řecké Soluni. Osmadvacetiletá rodačka z Jablonce si připsala velký úspěch i mimo atletický stadion, když v letošním roce úspěšně složila státní závěrečné zkoušky na České zemědělské univerzitě a získala titul inženýrky.

Trojice atletů, kteří se umístili na prvních místech ankety.
Trojice atletů, kteří se umístili na prvních místech ankety.


Až za českou rekordmankou skončili další favorité na titul jako například překážkář Petr Svoboda či výškař Jaroslav Bába.

I když před rokem zvítězila Špotáková ještě výraznějším rozdílem - o 285 bodů - žádné velké napětím před dnešním vyhlášením cítit nemohla.

"Protože ostatním se na mistrovství světa moc nedařilo, bylo jasné, že vyhraji. Doufám, že za rok to bude zajímavější," řekla s výhledem na evropský šampionát v Barceloně. "Určitě se tam bude dařit víc. Bez medaile by to byl ale velkej průšvih," prohlásila. Sama si užívá úspěšné období.

"Člověk nasedl na vlnu a pořád jede. Docela často to zaťukávám do stolu. Když něco trvá, člověk se bojí, že to jednou přestane," uvedla osmadvacetiletá rodačka z Jablonce nad Nisou.

Objevem roku se stal talentovaný oštěpař Jakub Vadlejch, který v závěru sezony hodil juniorský národní rekord 81,95 metru, což je pátý nejlepší výkon v této kategorii v historii. Titul nejlepší junior roku získala štafeta na 4x100 metrů ve složení Martin Říčař, Lukáš Šťastný, Pavel Maslák, Václav Zich, která vybojovala stříbrné medaile na ME v Novém Sadu.

Bára Špotáková s přítelem Lukášem.Foto Barbora Reichová (Sport)


Na hlasování se podílelo 128 atletických odborníků z řad funkcionářů, trenérů a novinářů. Aspoň třikrát za sebou vyhráli anketu v historii České republiky oštěpař Jan Železný a Šebrle, který byl nejlepší v sezonách 2002 až 2006 celkem pětkrát po sobě. Nejvyšší počet prvenství mají na kontě koulařka Helena Fibingerová a Železný, kteří zvítězili sedmkrát. Šestkrát kralovali Ludvík Daněk a Imrich Bugár.

Galavečer v hotelu Ambassador - Zlatá husa uváděli Monika Absolonová a Aleš Háma. Do vystoupení na pódiu se zapojili vedle zpěváků i atleti, Svoboda si s Absolonovou zazpíval stejně jako loni.

Podruhé v roli zpěváka se představil také pětatřicetiletý Šebrle, který uchvátil obecenstvo sólovým zpěvem přepracované písně "Už mi lásko není dvacet let", v níž si dělal legraci ze svého věku a častých zranění posledních let. Zazpívali také Miro Žbirka, Lucie Vondráčková či Petr Bende s Darou Rolins.

Špotákové se večer líbil. "Myslím si, že dlouho se to takhle nepovedlo, někteří měli dobré hlášky. Já jsem si to letos chtěla užít, sedět a smát se," prohlásila oštěpařka, která měla loni vystoupení s Hámou. "A pořád jsem se někde převlékala, nic jsem z toho neměla. Letos to bylo v klidu."

Za vrchol večera považovala vystoupení Šebrleho. "Zvládl to skvěle," uznala. A kdy si zazpívá sama? "To nevím, ale udělám všechno, aby kouč vyhrál za rok a zpíval on," uvedla. Černý totiž rád hraje na kytaru a zpívá countryové písničky.

Během večera vystoupili také Miro Žbirka, Lucie Vondráčková či Petr Bende s Darou Rolins. Atleti stejně jako v minulosti přijeli do hotelu luxusními limuzínami a dostali při dekorování i zlatou cihličku.

Anketa Atlet roku se vyhlašuje již sedmačtyřicet let od roku 1962. Nejvíce primáty se může pyšnit česká koulařská legenda Helena Fibingerová, která má doma sbírku sedmi ocenění, stejného počtu dosáhl i mužský kolega Špotákové Jan Železný. Jen o jeden triumf méně zaznamenali diskař Ludvík Daněk, koulař Imrich Bugár či držitelka dosud platného světového rekordu na osmset metrů Jarmila Kratochvílová.

Absolutním vládcem ankety v krátkých dějinách České republiky je desetibojař Roman Šebrle. Pokračovatel Roberta Změlíka získal prestižní ocenění v letech 2002 až 2006, během kterých si připsal tituly olympijského vítěze, mistra světa i Evropy a držitele světového rekordu
.

Výsledky ankety Atlet roku:
1. Barbora Špotáková (oštěp) 1274
2. Petr Svoboda (110 m přek.)    1127
3. Jaroslav Bába (výška) 953
4. Lucie Škrobáková (100 m přek.) 885
5. Roman Šebrle (desetiboj) 667
6. Petr Frydrych (oštěp) 655
7. Zuzana Hejnová (400 m přek.) 611
8. Zuzana Schindlerová (20 km chůze) 220
9. Jiřina Ptáčníková (tyč) 215
10. Jakub Holuša (800 m) 140

Trenér roku: 1. Černý 78, 2. Svoboda 32, 3. Jílková 6.
Objev roku: 1. Vadlejch 33, 2. Frydrych 31, 3. Živec 24.
Junior roku: 1. štafeta 4x100 m 42, 2. Cachová 36, 3. Vadlejch 24.

 

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud