28. března 2010 • 19:55

Skrývá se v mase i nový Zátopek?

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běžecký fenomén v Česku roste, což dokládá osm a půl tisíce běžců na startu sobotního pražského půlmaratonu. Možná je to první krok k tomu, aby v zemi opět vyrostl závodník mezinárodní úrovně.



„Byl jsem tu poprvé, ale Česká republika je úžasné místo,“ řekl Yemane Tsegay Adhane z Etiopie.

Zapůsobila na něj trať pražského půlmaratonu, která se v sobotu vinula kolem Vltavy na dohled historických dominant, po níž běhaly tisíce nadšených běžců.

V zemi přibývá lidí s aktivním životním stylem. Vrcholoví vytrvalci na úrovni ale chybí. V sobotu byl z domácích závodníků nejlepší jednačtyřicetiletý Róbert Štefko, který už běhá jen pro radost.

„Obecně každý boom může pomoct. Těžko můžu předikovat, jestli nám to vygeneruje běžce na světové úrovni. Ale co se týče evropské špičky, tomu věřím,“ říká Libor Varhaník, předseda atletického svazu.

„Je propastný  rozdíl, když někdo běhá pro radost, a když chce něčeho dosáhnout. To je pak v úplně jiném nasazení, než když se jde člověk pětkrát týdně proběhnout,“ upozorňuje atletický šéftrenér Tomáš Dvořák.

Ultravytrvalec Miloš Škorpil věří, že se běžecká osobnost v Česku může objevit, pro úspěch ale musí splnit náročné předpoklady.

„Musí to být stejný člověk jako Martina Sáblíková,“ říká Škorpil. „Nového Zátopka přinese, když se objeví člověk ochotný makat a zaměřený na jediný cíl – být nejlepší.“

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud