27. července 2010 • 21:01

Špotáková, Klimešová i Bába jsou ve finále

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oštěpařka Barbora Špotáková s přehledem postoupila do finále mistrovství Evropy v Barceloně. Navzdory potížím se zavázaným a zatejpovaným bolavým loktem dnes světová rekordmanka hned prvním hodem dosáhla výkonu 65,56 metru a stala se vítězkou kvalifikace. Limit překonala o šest metrů.



"Pořádně to ze mě spadlo. Takový bobky, jak se říká, to už jsem dlouho neměla," uvedla Špotáková. Soustředila se hlavně na techniku hodu, aby se jí podařilo odhodit oštěp přesně do točícího se větru.

"Loket trochu cítím, určitě to zítra bude bolet, ale já jsem na to připravena a budu bojovat. Chci medaili," prohlásila.

O medaili bude olympijská vítězka z Pekingu bojovat ve čtvrtek společně s Jarmilou Klimešovou. Do finále prošli také výškař Jaroslav Bába a půlkařka Lenka Masná.Ta si zajistila přímý postup v posledním třetím semifinálovém běhu osobním rekordem 1:59,71 minuty, jímž obsadila druhé místo.

Dvouminutovou hranici pokořila Masná poprvé v životě a osobní maximum si vylepšila o 39 setin. Je první českou půlkařkou od Ludmily Formanové, která se dostala pod dvě minuty, a první finalistkou na vrcholné akci po jedenácti letech.

"Měla jsem výhodu, že jsem věděla, jak musím běžet. Ale bylo to zatraceně rychlé," řekla v cíli. Musela se držet v čele a útočit na přímou postupovou pozici. "Tak jsem v rovince zabrala a šla na krev. Vyšlo to, super," prohlásila.

Měla radost z času, ale ještě větší z postupu. Z 25 půlkařek totiž měla až patnáctý čas. "Byla jsem realista," přiznala, že by ji vyřazení nepřekvapilo.Když vbíhala do cílové rovinky, už si jen říkala: Snad mi nedojdou síly.



"Člověk už v té chvíli nepřemýšlí. Věděla jsem, že buď a nebo. Buď to tam říznu a vydržím, nebo nepostoupím," líčila. Ve finále bude čekat a reagovat podle vývoje závodu. Předtím si ale dá dva dny volno.

"To je dobře, protože jsem běžela poprvé takhle rychle, nevím, co to se mnou udělá," uvedla.Bronzový olympijský medailista z Atén Bába zdolal 226 cm stejně jako dalších osm výškařů. I když limit byl stanoven na 228 cm, výš se neskákalo.

"Říkal jsem, že to bude stačit," radoval se. Trápilo ho bolavé lýtko, které mu po alergické reakci na štípnutí hmyzu nateklo. "Až dneska jsme zjistili, proč mě to bolí. Štípanec vůbec nebyl vidět. Snad se to do finále zlepší," uvedl.

Lýtkový sval poškozený nemá. "Otupil jsem to prášky na bolest a pak už to docela šlo. Jen na 223 cm jsem zmatkoval jako blbec, ale naštěstí se to všechno povedlo," prohlásil Bába. Jeho tělo má možná rozhozenou imunitu, neboť ho před týdnem trápil zánět tváře.

"Možná bych se měl nechat projet doktorama," podotkl. Nejprve ale bude bojovat ve čtvrtečním finále. "Bude to otevřené," uvedl.Bývalá juniorská mistryně světa Klimešová se může těšit na první velké finále mezi dospělými.

V první skupině skončila pátá výkonem 58,45 metru z poslední třetí série a musela čekat, jak si povedou závodnice ve skupině B. V ní ji překonaly jen Špotáková a Slovinka Martina Ratejová.V rozběhu na 100 metrů naopak neuspěl Jan Veleba.

Držitel českého rekordu 10,23 sekundy skončil v úvodním běhu na posledním sedmém místě výkonem 10,68. K postupu časem bylo potřeba být o rovnou desetinu rychlejší.Nejrychlejší byl v rozbězích francouzský favorit Christophe Lemaitre, jenž dosáhl času 10,19.

Spolu s ním si v posledním pátém běhu vybojoval přímý postup do semifinále také irský sprinter Jason Smyth, první paralympionik, který startuje na mistrovství Evropy. Dvojnásobný paralympijský vítěz z Pekingu, jenž trpí genetickou Stargardovou chorobou a postupně ztrácí zrak, byl čtvrtý v čase 10,43.

Finále:

Ženy:

Koule: 1. Ostapčuková 20,48, 2. Michněvičová (obě Běl.) 19,53,
3. Avdějevová (Rus.) 19,39, 4. Pravalinská-Korolčiková (Běl.) 19,29
5. Ivanovová (Rus.) 19,02 6. Lammertová (Něm.) 18,94, ...19. Kárníková (ČR) 15,56 - nepostoupila z kvalifikace.

Rozběhy a kvalifikace:

Muži:100 m - rozběhy: 1. Lemaitre (Fr.) 10,19, ...30. Veleba (ČR) 10,68 - nepostoupil.

Výška: 1. Uchov (Rus.) 226, ...5. Bába (ČR) 226.

Ženy:

800 m - semifinále: 1. Kljuková (Rus.) 1:58,89, ...7. Masná (ČR) 1:59,71.

Oštěp: 1. Špotáková 65,56, ...7. Klimešová (obě ČR) 58,45.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud