23. srpna 2010 • 13:29

Nový život Jonesové: Pod bezednými koši

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Někdejší atletka Marion Jonesová našla novou kariéru. Její první sezona v basketbalové WNBA, kterou zakončila startem v základní pětce týmu Tulsa Shock a rekordními 14 body, asi nebude poslední. „Zdaleka jsem neukázala svůj potenciál,“ řekla Jonesová, která musela kvůli dopingu vrátit pět medailí z olympiády 2000.



Zdálo se, že půjde o skvělý reklamní trik. Padlá atletická hvězda, která přišla o olympijské medaile a musela do vězení kvůli lhaní před porotou, se vrátí ke svým sportovním kořenům. Jenže pro basketbalový tým Tulsa Shock se Marion Jonesová stala zjevně víc než jen marketingovým tahákem s běloskvoucím úsměvem.

Když se nejhorší tým WNBA loučil v sobotu s ligovým ročníkem vítězstvím nad Chicagem, Jonesová si při svém prvním startu v základní pětce připsala rekordních 14 bodů.

„Marion ušla dlouhou cestu. Její střelba se vrací. A v lize není nikdo rychlejší. Udělá první krok a už je fuč,“ říkal trenér týmu Nolan Richardson. „Je to hráč s největším zlepšením, jakého jsem kdy vedl. Tahoun, opravdový profesionál. To si nemůžete koupit. A nikoho taky nenaučíte mít srdce. Ona ho má. Obrovské. Nejenže může WNBA hrát, může být lídr.“


Jonesová basketbal hrála, jako rozehrávačka triumfovala v univerzitním šampionátu. Jenže potom dala přednost atletice. Na olympiádě v Sydney získala pět medailí, stala se hvězdou, dostávala spoustu peněz. Jenže o pár let později se provalila její dopingová minulost, finanční podvod a lhaní před porotou, kvůli kterému musela na půl roku do vězení.

„Lhala a zaplatila za to. To přece neznamená, že si nezaslouží druhou šanci. Jiní lidé taky lhali a tak tvrdý trest nedostali,“ zastává se jí trenér Richardson.

Jonesová už o minulosti mluvit nechce. Vtlouká do hlavy školákům, aby si víc rozmýšleli, co udělají. „Lidé po celém světě si o mně vždycky budou něco myslet. Já jen můžu jen naložit se svým životem dobře a dělat správné věci.“
Jednou z nich je basket. V dresu s číslem 20 nastupovala jako 34letý nováček za zhruba 700 tisíc korun. „Jít pro peníze do WNBA? To rozhodně nebyl důvod,“ říkala pro Boston Globe.


V Tulse nebyla hráčkou základu, nestřílela spoustu bodů, ale když jí trenér dal víc minut na hřišti, využila je. Stále je rychlá. Když dribluje, vyplazuje jazyk. Zatímco na dráze patřila k větším, na palubovce ji řada hráček přečnívá.

„Ale i pod košem je stejně silná jako větší hráčky. A má zakončení. Je atletická. Její energie je nakažlivá,“ říkala spoluhráčka Kiesha Brownová.
Jonesová zvažuje, že na zimu odjede za basketem do Evropy. „Vím, že se potřebuju zlepšit. S každým dalším zápasem si víc věřím. Zdá se mi, že basketbalu začínám přicházet na kloub.“

Vedle basketbalistky je mámou tří malých dětí. „Nemáme chůvy. Když jsem na cestách, stará se o děti manžel,“ říkala partnerka někdejšího sprintera Obadele Thompsona. „Obětovali jsem oba příliš na to, abych basketbalu teď nechala. Chci hrát, dokud nedosáhnu na svůj strop. Ještě jsem se k němu ani zdaleka nepřiblížila. Tak proč bych měla zmizet?

Ano, je mi 34 let. Ale to je jen číslo.“

JONESOVÁ V WNBA
Tým: Tulsa Shock

Odehrané zápasy: 33

V základní pětce: 1x

Čas na hřišti: průměrně 9,4 minuty (nejvíc v zápase 24)

Body: 111 (průměr 3,4)

Nejvíc bodů za zápas: 14 (proti Chicagu

21. srpna) Statistický úspěch: 10. v lize v útočných doskocích za 40 minut (3,7)

Šampionka vyměnila atletika za basketbal.
Šampionka vyměnila atletika za basketbal.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud