Jiří Punčochář
1. října 2010 • 13:00

Rada pro Češky ve čtvrtfinále: Zastavte Lauren!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podle jednoho z drahokamů se australským basketbalistkám přezdívá Opals. Ten nejdražší z nich, Lauren Jacksonovou, budou muset české hráčky v dnešním čtvrtfi nále mistrovství světa (začíná v 18.30, ONLINE na iSport.cz, PP ČT4 Sport) střežit jako elitní bodyguardi, chtějí-li mít naději na úspěch. Samy ale vědí, že je to téměř nemožné. Nejlepší hráčka světa řádí i na MS jako černá ruka.



Pokud se dostane do souboje jedna na jednu, je tak rychlá, že kolem obrany prosviští do koše, než si nebohá soupeřka stačí uvědomit, kdo proti ní stál. Zdvojení přečte dřív, než se dvojblok proti ní sešikuje. Dokáže udeřit zblízka i vystřelit zpoza trojkového oblouku. Ne nadarmo ji zdobí pověst nejlepší hráčky světa.

„Na Lauren se toho moc vymyslet nedá. Má takový přehled, že si vždycky najde nejlepší řešení a udeří. To je otázka, co by na ni mělo platit, možná ji vytlačovat ven z bedny, ale moc toho skutečně není,“ dumá i Jana Veselá, česká reprezentantka, která Lauren Jacksonovou zná z léta a společného působení v dresu Seattlu v WNBA.



Tahle epizoda dopadla tak, že Seattle slavil titul a Jacksonová byla nejlepší hráčkou základní části i play off . To, co se nepovedlo žádnému z amerických celků, by teď musel dokázat český národní tým, pokud by chtěl na domácím hřišti v Karlových Varech pomýšlet na postup do semifi nále mistrovství světa. Už účast ve čtvrtfi nále je splněním cíle a každý další postup by byl fantastickým počinem.

„I když jsme jako Seattle prohráli, Lauren si svoje body a svoje doskoky dala. Musely jsme třeba mít špatný den, soupeř nás presoval a využil situace,“ krčí Veselá rameny.

Oslavy společně s diváky byly zasloužené.
Oslavy společně s diváky byly zasloužené.


Na mistrovství světa se Jacksonová drží zatím trochu zpět, dává „jen“ 13 bodů na zápas. V Americe měla průměr přes 20 bodů na utkání a pouze šest duelů, v nichž nastoupila, Seattle prohrál. V play off pak ani jeden.

Skutečně toho není moc, co se na krásnou Lauren dá nachystat. Snad použít univerzální recept -vytlačovat z pozic, otravovat, kazit hru. Znervóznit. Ale pozor, může to pak být ještě horší. „Možná že se sem tam dokáže naštvat, ale ona když se naštve, tak je ještě nebezpečnější. Pak hraje líp. Nevím, jestli tohle zrovna je cesta,“ říká Veselá s úsměvem.

Chcete mít sportovní informace jako první? Objednejte si SMS a MMS zpravodajství iSport.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud