1. října 2010 • 22:12

Věřit jsme začaly v poločase, říkají Češky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těžko popsatelný gejzír radosti vytryskl z českých basketbalistek po posledním zahoukání sirény, která po vítězství 79:68 definitivně potvrdila vyřazení obhájkyň titulu z Austrálie, největší překvapení mistrovství světa.



Hráčky se shodovaly, že v postup do semifinále začaly věřit po vydařené první půli."Super, neuvěřitelné, nechápu to," soukala ze sebe nadšená pivotka Michaela Ferančíková, která si zopakovala euforické pocity po pěti letech od zisku titulu mistryň Evropy 2005 v Ankaře.

"Dnes jsme odehrály super zápas. Ukázaly jsme, jak jsme chtěly vítězství," ocenila Ferančíková nadšený výkon celého týmu.V úspěch začaly svěřenkyně trenéra Lubora Blažka tajně doufat v poločase. "Říkaly jsme si, že na ně máme. Věděly jsme, že musíme pokračovat v tom, co jsme hrály. Každá hráčka bojovala, žádný míč nebyl ztracený," nastínila Ferančíková.

Vítězná "valná hromada" českých basketbalistek po čtvrtfinále s AustráliíFoto Barbora Reichová (Sport)


Basketbalistky se především snažily udržet klidnou hlavu. "Říkaly jsme si, hlavně klídek. Všechny přitom měly husí kůži. A to bylo pět minut do konce. Což bylo ještě hodně dlouho," popisovala Ferančíková.

Hráčky se navzájem snažily krotit. Hlavně se bály, že je mohou v závěru potopit čtyři fauly, které měly na kontě pivotky Kulichová, Burgrová a Večeřová.Všechny sbíraly fauly na obrovité Cambageové.


"Ale zvládly jsme to," zářila Ferančíková. Podle ní tohle vítězství před domácím publikem stálo za dřinu a celoroční odříkání. "Motivací už před zápasem pro nás bylo vítězství Běloruska nad Ruskem. To nás zdravě nastartovalo a Běloruskám děkujeme," tvrdila Ferančíková.

Vítězné objetí Hany Horákové a Michaely FerančíkovéFoto Barbora Reichová (Sport)
Nejlepší střelkyně českého týmu Eva Vítečková připustila, že ještě chvíli po zápase si hráčky mohou užívat nadšení. "Ale rychle musíme spadnout na zem. Takovou šanci hrát finále už nemusíme nikdy dostat," řekla Vítečková.

Dodala, že nelze ani na chvíli opakovat chybu ruských basketbalistek, které soupeřky z Běloruska podcenily a z bojů o medaile vypadly. "Austrálie nás nepodcenila, ale neměla svůj den. Zatímco my ano," řekla Vítečková, která si myslí, že se dnes týmu všechno sešlo.

Skvělý výkon podtrhla síla týmu i fantastičtí diváci. Australankám se tolik nedařilo. Nedokázaly si poradit se skvělou obranou českého týmu, který dokonale eliminoval hlavní hvězdu soupeřek Jacksonovou.Šance na úspěch je podle Vítečkové obrovská.

"Jen si musíme připomenout, že Bělorusky porazily dnes Rusky a my jsme na nich ztroskotaly před třemi lety na mistrovství Evropy. Tehdy také hrály výborný basketbal. Musíme hrát týmově, koncentrovat se jako v dnešním zápase a věřit, že to vyjde," nastínila Vítečková.


Vítězka letošní WNBA Jana Veselá byla v průběhu zápasu opatrná v úvahách o úspěchu. "Australanky dokážou bojovat do poslední minuty. Ale když jsme v té době už vedly o deset bodů, tak jsem začala věřit v úspěch. O něj se zasloužily hlavně pivotky, které skvěle bránily," popsala utkání Veselá.

Po zápase jí přišla pogratulovat i její spoluhráčka ze Seattlu Lauren Jacksonová. "Asi takový výsledek nečekaly, v semifinále jsme my. Jacksonová byla unavená, za celou sezonu toho odehrála hodně. Dnes jí chyběly síly. Což bylo pro nás super. Holky ji úžasně bránily, Jacksonová všechno dávala do útoku," řekla Veselá.

Vítězná "valná hromada" českých basketbalistek po čtvrtfinále s Austrálií
Vítězná "valná hromada" českých basketbalistek po čtvrtfinále s Austrálií

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud