20. ledna 2011 • 04:58

VIDEO: Létající mladík Griffin dobývá NBA

Autor: Ondřej Roubínek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V basketbalové NBA se rodí nová hvězda. Teprve jednadvacetiletý nováček Blake Griffin už teď baví fanoušky po celém světě neuvěřitelnými smečemi, ale jako obrovský bojovník a týmový hráč se stává nepostradatelným hráčem Los Angeles Clippers a jednou z největších nadějí slavné soutěže.



Už jeho první zápas v NBA proti Portlandu byl ohromující - s 20 body a 14 doskoky zaznamenal double-double. A jeho první koš předznamenal to, čím bude dostávat diváky ze sedadel a soupeře vytáčet do nepříčetnosti.

Po nahrávce do výskoku se vznesl do vzduchu, hlavou se dostal skoro až k obroučce a jednou rukou brutálně narval míč do obroučky. A to zopakoval při své premiéře ještě několikrát.

Blake Griffin sice nepatří se svými 208 centimetry a 114 kilogramy k těm největším obrům NBA, ale má tak výbušný výskok, že se rázem zařadil mezi nejobávanější smečaře nejsledovanější ligy světa.

Přitom poté, co byl jako univerzitní hvězda draftován Clippers na prvním místě, přišel kvůli vážnému zranění kolena o celou první sezonu. Ale dokázal se dát dohromady a teď už jeho hvězda začíná zářit naplno.

Podívejte se na TOP 10 Griffinových smečí:

Deset nejlepších smečí Blakea Griffina
Video se připravuje ...

Toho si začínají všímat i jeho soupeři, kteří pro jeho hru ale příliš pochopení nemají. Podle nich žije jen ze svého výskoku a neumí nic jiného než "zatloukat". A také prý hraje až příliš agresivně a tvrdě.

Ale jsou to spíš protihráči, kdo se staví pružinu jménem Griffin zastavit za každou cenu. V neděli v závěru duelu proti Los Angeles Lakers po trestných hodech Lamar Odom stáhl Griffina za dres mimo hřiště, aby nemohl doskakovat.

Následovala lehká strkanice, ale nejlepší nováček listopadu i prosince v západní konferenci jen zvedl ruce a nenechal se k ničemu vyprovokovat. Za svého spoluhráče se nejvíce stavěl veterán Baron Davis.

Ďábelský výskok Blakea Griffina
Ďábelský výskok Blakea Griffina

Podle něj nastal čas Griffina začít chránit, protože frustrace soupeřů neschopných ho ubránit roste. "Smeč vám vezme vítr z plachet, zvlášť když je obránce velký chlap. Takže když přes někoho zasmečujete třikrát čtyřikrát za zápas, demotivuje vás to. Bere vám to chuť bránit. A jedinou pomstou je zákeřný faul," řekl Davis pro Yahoo Sports.

"Je to nefér, protože ten kluk je... není sprostý ani nikomu nenadává. Nejde ho zastavit jinak než sprostými zákroky. Takže vidíte lidi, jak mu skáčí do cesty, hodíte mu lob a oni mu podrazí nohy," vysvětluje naštvaně zkušený rozehravač.

Griffin je králem smečařů v současné NBAFoto ČTK/AP

"Blake Griffin je dneska nejlepší smečař v celé NBA," tvrdí Marcus Camby z Portlandu, který patří k nejuznávanějším obráncům. "Tenhle titul patříval Dwightu Howardovi, ale to, jak Blake zatlouká, jak se dostane hlavou až nad obroučku, to ho dělá hlavní hvězdou sestřihů," uznává kvality mladíčka.

Ale Griffinova hra mluví sama za sebe. Kritika, že umí jen smečovat, už pomalu ztrácí na údernosti. V listopadu nasázel newyorským Knicks 44 bodů, v pondělí proti Indianě si své maximum vylepšil už na 47 bodů a stal se tak prvním nováčkem, který v první sezoně dvakrát nastřílel přes 40 bodů, od dob Allena Iversona.

Griffin střílel přesně ze všech pozic a přidal i 14 doskoků. "Všude jsem slyšel, že umím jen skákat a smečovat. Diváci pochybovali o mých dalších schopnostech a já si to bral osobně," konstatoval jednadvacetiletý mladík spokojeně po svém skvělém představení.

A další rozhodně budou následovat...

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud