Ivo Pospíšil
24. června 2011 • 14:32

Hvězda draftu NBA: Jaké jsou přednosti Veselého

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hotovo! Dlouho očekávaná zámořská mise Jana Veselého začíná. Jednadvacetiletý basketbalista se dnes v noci stal oficiálně třetím Čechem v historii, který byl draftován do NBA. Stane se postupem času její hvězdou, nebo zapadne do průměru? Deník Sport rozebral, v čem je talentovaný reprezentant pro nejprestižnější ligu světa přínosem a co by naopak měl v nové soutěži zlepšit.



PŘEHLED
Basketbal na mezinárodní úrovni hraje Veselý už od šestnácti let, kdy přestoupil do Lublaně. Za tu dobu již získal herní praxi, zkušenosti i přehled ve hře. V Partizanu Bělehrad postupoval v hierarchickém žebříčku od nováčka až ke klíčovému hráči, díky čemuž si vyzkoušel (kromě pivota) všechny pozice. Naučil se tedy číst hru, tvořit ji, či případně zakončovat. Komplikace by mu v NBA mohla zpočátku dělat jen menší soběstačnost, slabší dribling a schopnost hry jeden na jednoho, která je u tamějších přímočarých hráčů samozřejmostí.

EMOCE
Tříleté působení v Partizanu Bělehrad naučilo basketbalového nadšence bouřlivým emocím. Veselý každý úspěch svého týmu velmi otevřeně slaví, často během zápasu hecuje sebe i fanoušky, čímž si u nich získává popularitu. Jeho emoce navíc mají hranu, neboť v soukromí zůstává hráčem bez excesů. Pokora před trenérem a respekt ke spoluhráčům mu tím zajišťují nálepku profesionála. Důležité nicméně bude, zda Veselý zůstane trpělivý a nenechá se rozhodit frustrací, pakliže by ho v zámořské konkurenci nový trenér nechal sedět dlouho na lavičce.

MYŠLENÍ
V NBA už o něj stáli vloni, Veselý to ale tehdy odmítl. Chtěl odejít do zámoří ještě připravenější. Jako by toto gesto charakterizovalo jeho mentální připravenost. Je cílevědomý, nikoliv však zbrklý. A i letos dobře ví, co chce. „Nezáleží na tom, kdo si mě vybere, chci hlavně hrát,“ říká a jeho flegmatická povaha by mu mohla pomoci i s aklimatizací v neznámém prostředí. Silná vůle po zlepšení a příkladná pracovitost pak dělá z nadaného Čecha perspektivního profesionála. Navíc si je i vědom, co dokázal, tudíž mu nechybí ani sebevědomí. „Věří si, což je dobře. Psychická odolnost je pro NBA nutná,“ chválí ho i bývalý reprezentační kouč Michal Ježdík.

STŘELBA
Až bude v All-Star Game soutěž nejlepších smečařů, Veselý by mohl po svých konkurentech pokukovat. Jeho záliba v jedno či dvojručních smečích je proslulá a když k nim dostane příležitost, rád jimi diváky pobaví. Jenže jak dojde na střílení za tři body či trestné hody, Veselého jistota je pryč. „Tento druh střelby je jeho slabinou, to se všeobecně ví,“ připomíná Jiří Zídek, první Čech, který NBA hrál. Veselý na ní v posledních letech sice zapracoval, klasický střelec se však z něj ještě nestal. „Jeho nový tým by ale měl využít jiné jeho silné stránky,“ je si jistý trenér české reprezentace Pavel Budínský.

Jana Veselého si v draftu NBA vybral tým Washington Wizards
Jana Veselého si v draftu NBA vybral tým Washington Wizards


POSTAVA
NBA je exhibicí svalnatých atletů a ač Veselý váží ke svým dvěma metrům skoro sto deset kilo, bude muset na své fyzické konstituci ještě zapracovat. Jde především o nabrání svalové hmoty, která by mu měla pomoci v nekompromisních vřavách pod koši. „Musí zesílit, ne ale zase moc, aby neztratil svou dynamičnost,“ radí Zídek. Jinak je tělo Veselého pro NBA ideální. Je atletický a výbušný, přičemž ho mnozí experti přirovnávají ke hvězdě Utahu Andreji Kirilenkovi.

VÝSKOK
Ten je Veselého parádní disciplína a na to se již váží tolikrát zmiňované smeče. Český talent je velmi výbušný, dokáže se od země lehce odpoutat a ve vzduchu také dlouho letět. Díky své postavě má i velké rozpětí paží, přičemž zvládá (především v obranném pásmu) doskakovat spoustu míčů a případně také blokovat útočné akce svých soupeřů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud