7. prosince 2022 • 19:52

Evropské drama: show opor, ale druhá prohra pro USK. Fenerbahce pak vládlo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Druhá porážka za sebou. Basketbalistky USK Praha prohrály v 5. kole Evropské ligy na hřišti Fenerbahce Istanbul 72:82 po prodloužení. Českým mistryním nepomohlo 23 bodů Brionny Jonesové, která se vrátila po zranění, ani double double Alyssy Thomasové za 21 bodů a 13 doskoků. Domácí tým táhla autorka 25 bodů Alina Jagupovová.



Svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové nevyužily několikrát dvojciferný náskok, doplatily na 26 ztrát a přišly o vedoucí příčku ve skupině A. S tureckým protivníkem prohrály počtvrté za sebou a neoplatily mu vyřazení z jarního semifinále. Fenerbahce vyhrálo po špatném úvodu v Eurolize třetí zápas po sobě a dostalo se díky lepšímu skóre před USK.

Pražanky měly dobrý úvod a hned v první čtvrtině jim výrazně pomohla Jonesová. Americká mistryně světa, jež se vrátila po svalovém zranění, zaznamenala brzy se spoluhráčkou Maríou Condeovou 10 bodů a USK se brzy ujal vedení 23:15. Ve druhé části se k Jonesové přidala krajanka Thomasová a české mistryně utekly do dvanáctibodového trháku (36:24).

Závěr poločasu USK nevyšel. Fenerbahce za tři minuty srovnalo na 40:40 a trenérka Hejková si vzala oddechový čas. Teja Oblaková a Thomasová sice vrátily českým šampionkám vedení, jejich náskok však byl jen dvoubodový.

Pražanky soupeře v úvodní půli přeskákaly 20:11, doplatily ale na deset ztrát. Nejlepší střelkyní domácích byla Ukrajinka Jagupovová se 13 body, dvojciferný počet bodů měla také Natasha Howardová (12) a Kayla McBrideová (11).

Po přestávce se oba týmy zlepšily v obraně. USK dál táhla Thomasová, jež měla už ve třetí čtvrtině double double za 19 bodů a 10 doskoků. Pražanky si sice vypracovaly další desetibodové vedení (55:45), v závěrečných pěti minutách však nedaly ani koš a Fenerbahce se znovu dotáhlo na dostřel.

Rozhodnutí nepřinesla ani čtvrtá čtvrtina. Pražanky v ní přišly o devítibodový náskok a Fenerbahce díky jedenácti bodům za sebou duel otočilo. V napínavé koncovce za stavu 69:69 domácí hráčky nevyužily možnost závěrečného útoku, po špatné přihrávce Jagupovové ale nerozhodla ani střelou z půlky Thomasová.

O vítězi rozhodly poslední dvě minuty v prodloužení. USK od stavu 72:73 nedal ani koš a zlomila jej trefa Jagupovové a následná tříbodová střela Emmy Messemannové. Konečný desetibodový rozdíl pečetila střelou s klaksonem McBrideová.

Evropská liga basketbalistek - 5. kolo:

Fenerbahce Istanbul - USK Praha 82:72 po prodl.
Čtvrtiny: 18:23, 42:44, 51:55, 69:69)
Nejvíce bodů: Jagupovová 25, McBrideová 20, Howardová 16 - Jonesová 23, Thomasová 21, Condeová 12. Fauly: 13:10. Trestné hody: 7/5 - 9/6. Trojky: 5:6. Doskoky: 34:43.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud