Jiří Punčochář
12. června 2009 • 04:00

Odom: nový Magic Johnson, svéráz z Lakers

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenéři si od něho dřív slibovali, že bude hrát jako Scottie Pippen. Zkušený Pat Riley ho dokonce přirovnal ke slavnému Magiku Johnsonovi – v NBA ale nadejde čas, kdy mladí hoši dostanou pokyn: dělej to jako Lamar Odom!



Tenhle svalnatý atlet je hnacím motorem Lakers ve finále ligy. Jejich sestavu si bez něj nejde představit.

Do kanceláří Lakers chodí v těchto dnech kvůli němu rozčilené maily od specialistů na výživu i pedagogů. Před začátkem finále NBA proti Orlandu, jehož čtvrtý zápas se hrál v noci na dnešek (Nova Sport ho opakuje dnes ve 21.30, Lakers vedli 2:1), odkryl Lamar Odom část svého úspěchu.

„Každé ráno se nacpu sladkým. Jím čokoládu, cukroví, všechno,“ křenil se. Takhle že dává příklad mladým? Co z nich vyroste za tlusťochy? zuří dietologové, žádající u vedení klubu nápravu.

Ale Odom je prostě takový, že si z ničeho nedělá hlavu. Oblečený chodí tak, až si jednou kouč Phil Jackson posteskl, že vypadá jako ze zkušebny rockové kapely, za časů hraní v LA Clippers dostal trest za kouření marihuany, z křesťanské střední školy ho vyhodili, protože za basketbal proti předpisům vzal výplatu.

Stejně jako rapper 50 Cent vyrostl i Odom v newyorském Queensu, na ulicích, kde drogy dostanete snadněji než rohlíky, a brzo se naučil hlavní zákon: chlap musí jít svojí cestou.

Lamar Odom se tou vlastní prokopal v devětadvaceti až do finále NBA. Lakers by tam bez něho možná nebyli, s Andy Bynumem a Pau Gasolem tvoří nejlepší podkošovou sestavu ligy. Oni dva v základu, Odom jako trumf na lavičce. Vloni v létě nadával, když ho tam Jackson posadil, ale brzo ve svém poslání našel zalíbení. V boji o titul pomáhá eliminovat obrovitého Dwighta Howarda z Orlanda, a zatím mu to šlo náramně.

Zdá se vám to jako těžký úkol? Nic proti tomu, s čím se Odom musel vyrovnat ve svém osobním životě. Otec umřel na heroin, matka na rakovinu.

Babička ho vychovávala nejlíp, jak mohla, ale když odešla i ona, uvažoval Odom o tom, že s basketbalem sekne. Nemohl spát, budily ho noční můry. To už hrál za Clippers a liga měla nejvyšší čas dozvědět se, jakého týpka dostala do hlavního vysílacího času. „Že Clippers pořád prohrávají? No a co. Udělám něco pro to, aby bylo cool hrát za ně,“ křenil se Odom.

Vedle odolnosti na kurtu ukazuje i svoji druhou, pohodářskou tvář velkého svéráze. Nezlomila ho dokonce ani smrt osmiměsíčního synka Jaydena před třemi lety. „Jediné, co můžete udělat, je přijmout to jako Boží dílo,“ hlesl tehdy.

Lakers v něm mají pět v jednom, Odom je díky svým fyzickým dispozicím a citu pro míč schopen hrát na všech pozicích. „Je jediným hráčem, který může hrát jako Magic Johnson,“ řekl o něm kouč Pat Riley, když ho vedl v Miami. Na tituly zatím Odom s Magikem prohrává 0:5, ale letos může dobýt svůj první.

Na to, aby ho liga přijala do Síně slávy, je moc nevyrovnaný. Registruje ho ale jako jednoho z nejlepších týmových hráčů – před zápasy skáče Odom v klubku spoluhráčů a řve: „Jsme nejlepší tým NBA!“ Fanoušci nosí oblečení jeho značky Rich Soil, vlastní také hudební vydavatelství Rich Soil Entertainment a jednu restauraci v Los Angeles.

Jediné, co hyzdí jeho obraz, jsou obrovské výkyvy ve výkonech. Těmi je pověstný. Padnou přesně k jeho rozevláté povaze. „Někdy mě svým laxním přístupem dokáže vytočit,“ říká spoluhráč Derek Fisher.

„Má takový potenciál a prostě se mu ho nechce využít. Pak se ale hned zastavím a řeknu si, že bychom měli být všichni rádi za to, kam až to dotáhl. Projít si stejným peklem jako on, nevím, co by to se mnou udělalo.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud