21. července 2009 • 15:28

USK i Brno čeká v eurolize těžký start

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Těžký úvod čeká na oba české kluby v úvodu nového ročníku Evropské ligy basketbalistek, která byla dnes rozlosována v německém Freisingu.



Mistryně ZVVZ USK Praha začnou 28. října ve francouzském Bourges a druhý český tým Gambrinus Sika Brno se představí v Moskvě v duelu se Spartakem, který obhajuje titul.

Basketbalistky USK Praha byly nalosovány do skupiny C a kromě Bourges budou jejich soupeřkami polský Chorzów, Maxima Broker Košice, maďarská Šoproň a španělský Rivas Ecópolis Covibar. Brno má ve skupině D kromě Spartaku Moskva za soupeře maďarský Szeged, Fenerbahce Istanbul, Lotos Gdyni a francouzské Tarbes.

Ve skupině A budou hrát italské Taranto, Vilnius, španělská Valencie, TTT Riga, Jekatěrinburg a Galatasary Istanbul. Ve skupině B jsou chorvatský Gospič Osiguranje, CSKA Moskva, Pécs, italské Schio, španělská Avenida Salamanca a francouzské Villeneuve. Z každé skupiny postoupí čtyři nejlepší týmy do osmifinále.

Ještě před losováním se změnily jednotlivé koše s nasazenými týmy. "FIBA měla připraveno pořadí týmů v koších podle vyjádření národních federací. To se ale většině týmů nelíbilo a jejich zástupci prosadili, aby se určilo u loňských účastníků pořadí podle výsledků minulé Evropské ligy a pouze u nováčků na základě koeficientu federací," řekl ČTK vedoucí brněnského týmu Otakar Binder.

Po losování ještě FIBA přistoupila na požadavek klubů, aby byla větší přestávka před Final Four. Proto soutěž začne oproti původnímu plánu o týden dříve už 28. října.

Manažer mistrovského USK Marek Kučera byl s losem spokojený. "Po letech, co startujeme v Evropské lize, máme nejlepší los. Smrtící je zejména skupina A s Jekatěrinburgem a Valencií. My můžeme být spokojeni," řekl Kučera, který byl osobně losování přítomen. "Je možné, že na sebe mohou oba české týmy narazit v play off, což by bylo nepříjemné. Lepší by bylo, kdyby oba postoupily," řekl Kučera.

Také trenéra USK Lubora Blažka los potěšil. "Tak příznivý los jsme dosud v Evropské lize neměli. Loni jsme hráli v nejtěžší skupině. Musím ještě důkladně prostudovat soupisky jednotlivých týmů. Ale můj první dojem z losování je příznivý," konstatoval Blažek.

Trenéra brněnských basketbalistek Jana Bobrovského ani manažera Jiřího Hamzu los naopak nepotěšil. "Dostali jsme se do jedné ze dvou nejtěžších skupin. Druhá silná je ještě skupina A s Valencií a Jekatěrinburgem. V naší skupině bude slabší soupeř snad jen Szeged," poznamenal Hamza.

Kouč Bobrovský považuje los za špatný po všech stránkách. "Vedle kvalitních soupeřů je tato skupina nevýhodná i po ekonomické stránce. S výjimkou cesty do Szegedu musíme všude cestovat letecky. Paradoxem také je, že můžeme už v osmifinále narazit na USK. Tato možnost v minulosti nikdy nebyla," řekl Bobrovský.

O kvalitách jednotlivých soupeřů nechtěl dopředu hovořit. "Hodně bude záležet na nákupech, o sestavách není do poslední chvíle jasno. Ale Spartak Moskva bude mít opět velmi kvalitní tým," dodal Bobrovský.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud