František Prachař
5. března 2012 • 10:13

Hrozba pro bratry Kličky? Obr, nebo Tyson“

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ukázka dominance, ale také nuda. Vladimir Kličko v sobotu zničil Jeana-Marka Mormecka a obhájil tituly WBO, WBA a IBF v těžké váze. S bratrem Vitalijem, králem poslední prestižní organizace WBC, ovládá boxerskou scénu. Jsou nejlepší, přesto prý existuje recept, jak na ně. Experti tvrdí, že esa budou mít problémy, až potkají vysokého, nebo odvážného a silného soupeře.



Francouz Jean-Mark Mormeck v sobotu předvedl, jak se proti současným králům těžké váhy nemá boxovat.

Byl ustrašený, bál se a na Vladimira Klička vyslal jen pár náznaků úderů. Když pak dostal ránu, šel hned k zemi. I proto si na podlaze ringu v německém Düsseldorfu „ustlal“ už ve 4. kole.

Šlo o podprůměrnou podívanou a potvrdily se předzápasové prognózy. Toto nebyl soupeř pro bijce s přezdívkou „Ocelové kladivo“, jenž drží pásy šampiona WBO, WBA a IBF. Spíš šlo o figurku, která měla dělat komparz u noci plné jubileí.

Ukrajinská mašina si připsala v šedesátém duelu kariéry úctyhodné k.o. číslo 50, čímž se zařadil k legendám jako George Foreman či Archie Moore.

Navíc šlo už o dvacátou úspěšnou obhajobu světového trůnu. „Po patnácti letech mezi profesionály je to pro mě velký den. Vše jsem měl pod kontrolou,“ uvedl 35letý suverén.

Jelikož v poslední prestižní organizaci WBC vládne jeho sourozenec Vitalij, prodloužili svalovci éru, kdy na ně nikdo nemá. Vladimir naposledy prohrál v roce 2004, 40letý sourozenec dokonce v roce 2003. Dohromady za tu dobu vyřídili 27 soupeřů.

Ve světle údajů vypadají nezničitelně. Navzdory tomu, že nemají atraktivní styl, jsou stoprocentní díky účelné a promyšlené taktice, kdy neudělají žádný zbytečný pohyb. „Rozhodně je respektuju.

Ukrajinský bijec využíval své nesmírné výškové převahyFoto Reuters

Jsou to velcí profíci a teď jsou nejlepší. Klobouk dolů před tím, jak se umí fyzicky připravit,“ říká nejlepší česká těžká váha Ondřej Pála, mistr Evropy WBO, aktuální číslo 16. v neoficiálním světovém žebříčku a možný budoucí soupeř Ukrajinců.

Experti přesto tvrdí, že Kličkové mohou najít i menšího přemožitele. Vždyť i Mike Tyson měřil pouhých 180 cm a kraloval díky drtivé síle a dynamice.

Že tyto zbraně opravdu mohou platit, ukázal před dvěma týdny v souboji s Vitalijem excentrik Dereck Chisora. Brit sice více než pěkným výkonem zaujal veřejnost excesy, ale měl šanci uspět, protože neznal strach.

„Měl odvahu, sílu, charakter a fyzičku. Nebyl podělanej, celou dobu Klička tlačil. Tvrdím to už dlouho. Tohle je recept, který platí,“ myslí si Pála. „Naopak Mormeck šel jen přežít, nechtěl boxovat.“

Další variantou je, že natrefí na obra. Bývalý šampion Nikolaj Valujev (218 cm, 148 kg) sice nedávno ukončil kariéru, ale má nástupce. Skvěle se jeví Brit Tyson Fury.

Měří 206 cm, váží 116 kg, je mu teprve 23 let a dosud vyhrál všech 17 zápasů. Nadějí se stejnou bilancí je dvoumetrový Fin Robert Helenius.

Loni porazil na body i Chisoru, jenže podle odborníků neprávem. „Myslím si, že Kličkové by měli proti stejně velkému soupeři problémy.

Ztratili by všechny výhody. Nemohli by bojovat na distanc,“ přemítá Lukáš Konečný, nejúspěšnější český boxer. „Zatím nemají úder, ale Helenius i Fury se mohou zlepšovat,“ doplňuje Pála.
Chisora bojoval, favorizovanému soupeři uštědřil několik tvrdých úderůFoto EPA

Ve hře jsou i další jména. Ze srovnávacích soubojů K-1 přešla k boxu tamní hvězda Badr Hari, jenž se celou kariéru prezentuje stylem jako Tyson a navíc měří kolem dvou metrů.

Potenciální hrozby si však sami Kličkové vybírají výjimečně. Nejsou totiž jen boxeři, ale také obchodníci. Úspěch chtějí zpeněžit. V každého duelu vydělají zhruba 10 milionů eur (250 milionů korun) z televizních přenosů.

Soupeřům dávají desetinu. Výzvu musí přijmout jen od toho, kdo je hned za nimi v žebříčku. Nikdo z výše jmenovaných takovou pozici v současnosti nemá.

Proto Vladimira čeká v dalším souboji 40letý Tony Thompson, Američan, jehož už před pěti lety knockoutoval.

Vitalij zase předběžně kývl na duel s Davidem Hayem, jenž loni navzdory velkým očekáváním jasně podlehl jeho sourozenci.

Navíc podle britských médií moc netrénuje. „Dominace sice jednou může skončit, ale zatím tomu mnoho nenasvědčuje,“ uzavírá Pála.

Já jsem šampión! Vitalij Kličko se raduje z vítězství nad Dereckem Chisorou
Já jsem šampión! Vitalij Kličko se raduje z vítězství nad Dereckem Chisorou

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud