7. července 2018 • 19:20

Drama v první etapě Tour, Frooma vytlačili ze silnice: Je to součást hry

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poklidná první etapa 105. ročníku Tour de France se posledních pár kilometrů před cílem změnila v drama. Několik ošklivých pádů, technických potíží a závěrečný spurt. Nejvíce se však mluvilo o pádu obhájce loňské výhry Chrise Frooma. Britského cyklistu vytlačil ze silnice Rick Zabel a poslal ho přímo na patník, o který se Froome pořádně rozmázl. „Naštěstí nejsem nijak zraněný,“ klidnil obavy po dojezdu.



Téměř celou první etapu vládla v pelotonu takřka sváteční atmosféra. Tři jezdci v úniku byli stále nadohled, na cestě podél pobřeží nevál obávaný boční vítr a počasí bylo přímo ideální. V kombinaci s odpočinkovou trasou prostě pohoda. Jenže závěr se dokázal během chvilky pořádně zdramatizovat.

Už 11 kilometrů před cílem došlo na první hromadnou havárii, ve které skončili zejména jezdci stáje FDJ v čele s lídrem Arnaudem Démarem. Svůj díl smůly si o chvíli později vybrali i jezdci ze Sky. Nejdříve havaroval největší favorit na bílý trikot Egal Bernal, o chvíli později podobný osud čekal i Chrise Frooma.

Jenže po pádu britské hvězdy se začaly rojit spekulace. Stáj na svůj twitter umístila video, na kterém je vidět, že Froomovi ze silnice lehce „dopomohl“ jezdec stáje Katusha Rick Zabel. Toho chtěl loňský vítěz předjet, v zatáčce ho ale Zabel ze silnice vytlačil.

VIDEO: Podívejte se na Froomův pád:

Froome přímo ze silnice vjel do pole, kde vrazil do směrového sloupku. Naštěstí však dopadl jen do trávy, a tak si z pádu odnesl jen pár odřenin. „Dnes bylo pádů hodně, je to jedna z věcí, která k tomu patří. Všichni jsme věděli, že budou první dny složité. Bohužel to je součástí hry,“ nechal se slyšet po dojezdu Froome, který kvůli pádu na vítězného Fernanda Gaviriu ztratil 61 vteřin.

Měl také pochopení pro to, že mu nikdo z domestiků okamžitě nepomohl. „Byli jsme v přední části pelotonu, kluci nemohli udělat nic víc. Mezi sprintery to bylo trochu chaotické, ale konec konců, to je cyklistický závod,“ řekl a dodal. „Jsem hlavně rád, že jsem v pořádku a nic mi není. Před Paříží nás čeká ještě spousta silnice.“

Že ani letos není čtyřnásobný vítěz Tour de France fanoušky oblíbený, zcela jasně ukazovala celá řada diváků. Cedule hlásající "Jdi domů Froome" a "Tady nejsi vítaný" nebyly ojedinělé.

Etapu nakonec vyhrál Fernando Gaviria, který si v ní zajel svou premiéru na Tour de France. Hned na první pokus tak dokázal zvítězit. V závěrečném spurtu se ho snažil předjet Peter Sagan , slovenský cyklista byl ale v nevýhodné pozici a na kolumbijskou střelu nestačil. Druhá etapa nabídne další rovinatou trasu, tentokrát dlouhou 182,5 kilometrů.

Profily a mapy všech etap Tour de France 2018 »

Froome skončil v poli, vytlačili ho ze silnice
Froome skončil v poli, vytlačili ho ze silnice

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud