2. července 2008 • 14:39

Roman Kreuziger

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V peletonu 95. ročníku Tour de France je pouze jeden Čech. Vycházející hvězda světového pelotonu Roman Kreuziger má skvělou formu, ale Starou dámu jede poprvé.



Jméno a příjmení: Roman Kreuziger

Datum a místo narození: 6. května 1986, Moravská Třebová

Výška a váha: 183 cm, 65 kg

Disciplína: silniční cyklistika

Klub: Liquigas (It.)

Největší úspěchy: silnice - Kolem Švýcarska - 1. místo; Kolem Romandie - 2. místo (vše 2008); 3x etapové vítězství mezi profesionály; MS 2004 (Verona) - zlato (hromadný start juniorů), stříbro (časovka juniorů); celkový vítěz SP juniorů 2004; cyklokros - MS 2004 (Pontchateau) a ME 2003 (Tábor) - stříbro (vše junioři)

Vyznamenání: vítěz ankety Král české cyklistiky 2004 - nejmladší vítěz v historii ankety

Rodina: svobodný; syn bývalého výborného čs. silničáře a cyklokrosaře Romana Kreuzigra, bronzového medailisty z MS 1987 v závodu amatérů a juniorského mistra světa z roku 1983

Ostatní: závodit začal ve dvanácti letech; přes týmy Schumacher Sulz (Švýc.) a GS Podenzano-Italsime (It.) se před dvěma lety propracoval do stáje Liquigas, kde uzavřel svůj první profesionální kontrakt; loni smlouvu prodloužil až do roku 2010; při loňské premiéře na Vueltě skončil 21., nyní ho čeká první start na Tour de France; jako junior se věnoval i cyklokrosu; jako záliby uvádí hokej a lyžování.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud