Jiří Punčochář
17. ledna 2012 • 14:41

Vítěz slavné Tour Sastre je v Česku. I Kreuziger to může dokázat, říká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

_Jeden z nejúspěšnějších cyklistů posledních let je v Česku. Španěl Carlos Sastre, vítěz Tour de France z roku 2008, přijel propagovat letní závod Czech Cycling Tour, jehož třetí ročník se koná na přelomu června a července na střední Moravě.



Je to tak vážená návštěva, že ho ve středu v Praze přijme i ministr školství.
Samotný Sastre, někdejší vynikající vrchař, jehož kariéra se uzavřela vloni, se napřed sešel s fanoušky v Olomouci, kde uspořádal i autogramiádu. Také si z věže prohlédl Horní náměstí a část zasněženého centra.

„Je to tady velice hezké. Rád jsem přijal pozvání René Andrleho, který se o závod stará, a přijal jsem nad ním patronát. Kromě příležitosti pro mladší jezdce to může být velice hezká událost. Začíná se časovkou na 28 kilometrů, což není krátká vzdálenost, a pak jsou členité etapy s mnoha kopci. Líbí se mi to,“ řekl Sastre diplomaticky.

Patronát samozřejmě není jen z oddanosti cyklistice, kterou Sastre také zmínil. V létě zřejmě dorazí na Moravu jeho tým mládenců od 19 do 22 let a taky se zařadí do pelotonu. Jejich šéf u toho nicméně nebude, protože tou dobou se jede Tour de France.

Nevyužije tak svoji první příležitost zúčastnit se závodu na českém území, kde je vůbec poprvé ve svém životě. Na kole jezdil v Rakousku, v Polsku nebo Německu, ale v Česku ještě ne. Zřejmě se tak už ani nestane, protože cyklistice se Sastre po skončení kariéry aktivně věnuje minimálně. Z pedálů vystoupil a rád teď krajinou brouzdá jako pěší turtista.

Roman Kreuziger se na Giru dere do popředíFoto ČTK
O české cyklistice má vysoké mínění. „Podívejte se na jména, která byla v popředí a byla spojována s těmi nejlepšími. Ján Svorada vyhrál etapu na Tour, Pavel Padrnos byl vynikajícím pomocníkem Lance Armstronga. Nyní je tu Roman Kreuziger, jehož bílý trikot z Gira ukazuje, že se vydal správnou cestou,“ připomíná Sastre.

Kreuzigrovi dokonce neupírá ani šance Tour de France jednou celkově vyhrát. „Pokud je jezdec lídrem týmu a ten jede na něj, a potká se na Tour s formou, není to nemožné. Vůbec při tom nerozhoduje, z jaké je země. Klidně to může dokázat i Čech. U Kreuzigra je potřeba respektovat fakt, že je stále mladým závodníkem, a na Tour nemůžete uspět ihned. To zabere několik let,“ říká.

Sastre vyhrál Tour de France až jako 33letý a je mu jasné, že to byla jedna z nejvýznamnějších událostí v jeho kariéře. „Moje jméno obletělo svět,“ pyšní se. Byl to zároveň v roce 2008 ročník, který – právě kvůli obsazení prvních příček pořadí – označil slavný Lance Armstrong za vtip. Oba muži si to údajně vyříkali, ale přátelství mezi nimi od té doby nepanuje.

Roman Kreuziger na trati 12. etapy Tour de FranceFoto ČTK/AP


To už španělského veterána netrápí. „Co jsem dokázal mi nikdo nevezme,“ hájí se. Zařadil se do velmi úzké skupiny špičkových jezdců, jimž se v jednom roce podařilo absolvovat Tour de France, Vueltu i Giro. Na těchto velkých etapových závodech se dokázal patnáctkrát umístit v první desítce celkového pořadí.

Tento rok je jeho prvním po kariéře a Sastre si ho hodlá patřičně užít. „Žádné závazky, žádné povinnosti. Budu patřit rodině,“ těší se. Možná si najde čas i na exhibiční projížďky v rally, což už vyzkoušel jako spolujezdec Fina Hirvonena, nebo na cestu za formulí jedna. Do té ho zasvětil Fernando Alonso, velký kamarád. Rychlé vozy Sastre miluje.

Jako každý španělský patriot má spoustu možností, komu letos fandit, protože Španělé dominují v řadě sportovních odvětvích. „Právě nyní držím šance Rafovi Nadalovi v Melbourne. Můžu vám na něho prozradit, že je sice tenistou, ale parádně hraje i fotbal. Když jde na trávník, užívá si ho, jako kdyby to byl poslední zápas, který si zahraje,“ smál se Sastre. Sám je fanouškem Realu Madrid.

Závod Czech Cycling Tour, který právě propaguje, začne 28. června časovkou družstev, o den později se pojede 148 km mezi Olomoucí a Prostějovem. Královská třetí etapa povede z Jeseníku do Šternberku a bude dlouhá 194 km, závod pak vyvrcholí etapou o délce 180 km se startem i cílem v Olomouci.

Roman Kreuziger ve čtvrteční etapě Tour de France, kde se marně snažil o únik
Roman Kreuziger ve čtvrteční etapě Tour de France, kde se marně snažil o únik

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud