Ilona Kolářová
31. ledna 2015 • 08:00

V Táboře se rozdělují tituly mistrů světa, Štybara má zastoupit Nash

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trojnásobný mistr světa a obhájce loňského zlata Zdeněk Štybar chybí, přesto české naděje míří hodně vysoko. Po pěti letech a potřetí v historii se v Táboře o víkendu utká cyklokrosová elita o tituly na mistrovství světa. A v závodě žen je jednou ze žhavých favoritek na stupeň nejvyšší česká jednička Kateřina Nash.



V noci i silnější mráz, přes den lehce pod nulou, taková je předpověď počasí na víkend. Přání, aby v Táboře sněžilo a mrzlo, protože to českým jezdcům na rozdíl od Belgičanů vyhovuje, se tedy docela plní.

„Počasí nám trošičku nahrává,“ usmívá se reprezentační trenér Stanislav Bambula.

Zmrzlý povrch sedí třeba Martinu Bínovi, ale nad formou jeho i dalších českých mužů visí otazník. Ať už se pojede na zmrzlé, nebo rozbahněné trati, v kategorie Elite se žádný zázrak neočekává. Závodníci v českých barvách rozhodně nepatří k favoritům. Zdeněk Štybar kvůli loňským zraněním a přechodu na silnici zůstal v Táboře jen „klukem z plakátu“ a televizním komentátorem…

Program MS v Táboře:

Dnes

11.00 - junioři
(Březina, Jelínek, Kunt, Matějček, Vojíř)

14.00 - ženy
(Nash, Havlíková, Mikulášková, Nosková, Štěpánová)

Neděle

11.00 - jezdci do 23 let
(Nipl, Schubert, Skála, Ťoupalík, Vrána)

14.00 - muži elite
(Bína, Boroš, Lasák, Paprstka, Petruš, Šimůnek)

PP ČT Sport (kromě žen)

Místo něho je nejžhavějším želízkem na medaili Kateřina Nash. Ale podle velice úspěšných závodů Světového poháru a dalších měření sil na konci minulého roku v Belgii, by jí sedělo asi nejvíc bláto. „Jako bývalá lyžařka si myslím, že ke sněhu patří lyže. Na kole mě to na sněhu nebaví,“ směje se česká naděje. „Byla bych ráda, kdyby byla trať blátivější, ale vím, že si nemohu vybírat a musím se připravit na všechny klimatické podmínky,“ neupíná se k oblíbenému povrchu Nash.

V ženské kategorii je okruh favoritek širší: loni stříbrná Italka Eva Lechnerová, světová jednička Sanne Cantová (Belgie), Britka Helen Wymanová, jež loni dosáhla na bronz, Pauline Ferrandová-Prevotová (Francie) či Američanka Katherine Comptonová, která má z MS tři stříbra a jeden bronz, ale na titul zatím marně čeká.

„Lechnerová vyhrála poslední SP, má obrovskou formu, určitě je to jedna z favoritek. Cantová má skvělou sezonu, vyhrála asi nejvíce závodů ze všech. Mladá, dravá, umí se dobře připravit na velké akce. Prevotová je mistryní světa na silnici, což vzbuzuje respekt. Také ona ukazuje na posledních pár závodech, že má skvělou fazonu. Musí se počítat i s Helen a Katie,“ zdůraznila Nash.

Sedminásobnou šampionku Marianne Vosovou z Nizozemska, která opanovala posledních šest MS v řadě, trápí zánět podkolenní šlachy. O to větší může být šance zkušené Nash. „Spíše budu připravená na možnost, že Marianne vystřelí dopředu jako vždycky,“ komentuje to česká reprezentantka.

Mezi muži vévodí zástupu favoritů při vynucené absenci Štybara kometa této sezony, teprve dvacetiletý Belgičan Wout van Aert, jenž loni v Hoogerheide kraloval v kategorii jezdců do 23 let. Soupeřit by měl především s vítězem Světového poháru krajanem Kevinem Pauwelsem, který je zároveň jedničkou žebříčku UCI. Hodně se očekává i od Nizozemců.

„Jestli to bude zmrzlé, tak to vidím na trojici Mathieu van der Poel, Tom Meeusen a Lars van der Haar,“ nabídl svůj tip reprezentant Radomír Šimůnek. „Pokud bude trať těžší, tak bude hrát hodně prim Van der Aert, který by mohl být nástupcem Nyse a stát se v Belgii modlou,“ domnívá se.

Netradičně trochu mimo pódiové předpoklady zůstává legendární Belgičan Sven Nys. „Myslím, že se musí dát dohromady po rozvodu, který řeší. Hledá se možná ještě sám v sobě. Nepřipouští si to, ale asi se to na něm podepsalo. Myslím, že ztratil sebevědomí, které měl,“ řekl Šimůnek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud