25. června 2015 • 05:30

Vrtule nebo let hlavou dolů. Königa se Šonkou pohltil adrenalin

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Pokud se o někom řekne, že má letecké dny, bývá tím zpravidla myšlený spěch a nabitý program. Cyklista Leopold König si svých „leteckých dní“ užil v tomto přeneseném i skutečném smyslu slova najednou.



Během času po návratu z Gira d’Italia si vyhradil jeden den na setkání s akrobatickým pilotem Martinem Šonkou, s nímž na jeho základně na letišti ve Starém Městě (okres Svitavy) „závodil“ na kole, natáčel videa a hlavně s ním absolvoval let s prvky, které Šonka ve vzduchu předvádí na závodech série Red Bull Air Race.

Ve dvojmístném letadle zažil cyklista velké věci.

„Dělali jsme jak různé vrtule, tak další sestavy, od letů hlavou dolů po nejrůznější otočky, asi opravdu všechno. Martin mě pustil dopředu, takže to byl velký zážitek,“ básnil König.

Velký a taky pořádně náročný, je potřeba dodat. Pro toho, kdo by si myslel, že „sedět v letadle“ není nic těžkého, by přišlo značné překvapení. „Přetížení tam je takové, že ještě pár minut a usnul bych tam. Je to dřina, při které jsem dýchal jako do dvacetikilometrového kopce! Obyčejný člověk to přetížení oproti trénovanému profíkovi snáší o něco hůř,“ zjistil König brzo.

Unikátní setkání, unikátní podívaná. Díky Martin Šonka!#respect #KonigVsSonka #BikeVsAirplanevideo by Fieba

Posted by Leopold König on 11. červen 2015

Šonka si ho posadil před sebe a před každým z triků svého parťáka upozornil, co bude následovat. König měl možnost kdykoliv show ukončit, kdyby už měl pocit, že je toho na něho moc. Nakonec vydržel.

„Ale žádná sranda, jak jsem říkal! Klobouk dolů před Martinem, jak to má všechno v ruce a zautomatizované. Ne nadarmo patří do světové špičky,“ obdivoval se König, který by si po tomto zážitku rád vyzkoušel rovnou i skok s padákem.

Na letišti vznikly i záběry, jak cyklista mocně šlape do pedálů, zatímco Šonka manévruje a krátce letí nad ním. Takhle s pilotem už jednou závodil motocyklový jezdec Karel Abraham, účastník třídy MotoGP. König se o to ani nepokoušel, rozložení sil tomu neodpovídalo. Video se zrodilo hlavně na efekt.

„Já žádné sprinterské schopnosti ani nemám, ale pár lidí mi psalo, že mě poprvé viděli zvednout se ze sedla. To jsem si tak zatrénoval, trvalo to pár vteřin. Ona ta ranvej tam není nějak moc dlouhá,“ usmíval se při pohledu na video König.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud