Jiří Punčochář
31. května 2016 • 08:43

Pozor na Kulhavého! Olympijský vítěz nabírá formu před MS s ortézou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec o Kladnu: Když se opakují pořád stejné chyby… Skills koučové? Nám stačila ulice
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijský vítěz na horském kole Jaroslav Kulhavý má za sebou úspěšný návrat po zlomenině ruky, kterou utrpěl na začátku března. Do Světového poháru se po vynechaném úvodu sezony zapojil dvěma umístěními v top pět, na míru vyrobená ortéza mu ruku chrání dostatečně a Kulhavý s ní potvrdil příslušnost ke světové špičce.



Kolem dálnice D1 na Vysočině stojí billboardy, lákající na mistrovství světa na horských kolech na přelomu června a července v Novém Městě na Moravě. Nejlepší domácí jezdec Jaroslav Kulhavý (31) některé z nich na konci víkendu míjel při návratu ze Světového poháru v La Bresse, kde obsadil 5. místo.

Navázal tak na předchozí 4. příčku z Albstadtu, kde letos ve Světovém poháru debutoval. Ostrý test dopadl nad očekávání dobře.

„S domácím mistrovstvím světa Jarda samozřejmě počítá. To tak bylo vždycky a neměnilo se to ani po zranění. Teď je nové možná akorát to, že hlavně soupeři musí počítat s ním,“ přisadil si jezdcův manažer Zdeněk Löffelmann.

Závod v La Bresse zvládnul Kulhavý výborně i takticky. S jistotou se na mokré trati pohyboval ve skupině okolo sedmého místa a hlídal si nebezpečné úseky, aby se vyvaroval pádu. Bez zbytečného riskování se pak v závěru pořadím posunul kupředu. Dojel s dvouminutovým odstupem za suverénním vítězem Julienem Absalonem. „Jsem spokojený, i vzhledem k tomu, že takhle trať mi nesedí. Hlavní je, že jsem nikde nelehnul, protože to bylo hodně uklouzané. O čtvrté místo nemělo cenu ve sjezdech na mokru pokoušet osud,“ uvědomoval si.

Z La Bresse odcestoval do Beskyd, kde se bude týden připravovat v kopcích. Následně se na začátku příštího týdne zúčastní prestižních Pražských schodů a od té doby bude veškerou pozornost upínat už k mistrovství světa na horském kole, které v domácím prostředí považuje za akci minimálně rovnocennou s olympijskými hrami.

Trať šampionátu si už byl prohlédnout a spokojeně mohl konstatovat, že pořadatelé jako bonus vyslyšeli jeho přání a vylepšili některé úseky tak, aby seděly Kulhavému takřka na míru. Českého jezdce bude pověstný kotel ve Vysočina aréně hnát za zlatem.

Posun k tomu, aby o splnění jejich přání byl Kulhavý schopen bojovat, vypadá povzbudivě.

Dvojitou zlomeninu ruky si biker přivodil v březnu během soustředění na Kypru. Podrobil se operaci, sedmatřicet dnů nesevřel řidítka v rukou. Léčba si vyžádala pět týdnů v sádře a klid. Od poloviny dubna ale sezona nabrala pro Kulhavého opět potřebný směr. Napřed nosil běžnou ortézu, pak si nechal vyrobit speciální ze dvou dílů na míru.

„Sedí perfektně,“ hlásí. „Ve Světovém poháru mám body a výkonnost vypadá dobře,“ pochvaluje si.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud