16. ledna 2023 • 18:45

Smrt účastníka Tour. Cyklistu (†40) našli v kanceláři, dřív přiznal doping

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve 40 letech zemřel bývalý nizozemský cyklista Lieuwe Westra. Podle agentury AFP bylo jeho tělo nalezeno bez známek života v sobotu v jeho kanceláři ve Zwaagdijku. Jezdec přezdívaný kvůli svému stylu závodění Zvíře ukončil kariéru v roce 2016. Později ve svém životopise přiznal, že během kariéry zneužíval takzvané terapeutické výjimky a dopoval. I kvůli problémům v osobním životě bojoval s depresemi.



Westra jezdil profesionálně jedenáct let a v profesionálním pelotonu vybojoval 13 vítězství. Etapově úspěchy si připsal i ve worldtourových závodech Paříž-Nice, Kolem Katalánska a Critérium du Dauphiné. V roce 2012 vyhrál závod Kolem Dánska a čtyři roky nato jiný etapový podnik Tři dny De Panne. Dvakrát byl nizozemským šampionem v časovce.

V roce 2014 Westra významně pomohl v dresu stáje Astana italské hvězdě Vincenzu Nibalimu k triumfu na Tour de France. „Lieuwe byl skvělý kluk, který cyklistikou žil. Moc toho nenamluvil, ale přesně věděl, jak se v pelotonu pohybovat. A pamatuju si, jakou měl na týmových poradách radost pokaždé, když dostal za úkol vydat se do úniku. Rozuměli jsme si, i když jsme nemluvili stejnou řečí,“ uvedl Nibali pro Gazzettu dello Sport.

Na Tour startoval Westra pětkrát, dvakrát jel Vueltu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud