13. dubna 2015 • 19:30

"Nový Woods" ovládl Masters! Za úspěch děkuje postižené sestře

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Největší golfový turnaj světa ovládl stylem start – cíl. Od prvních úderů se při golfovém Masters dívali všichni na záda jednadvacetiletému Jordanu Spiethovi a podle mnohých tomu tak bude čím dál častěji. Rodí se fenomén, jakým byl Tiger Woods, hlásají experti, kteří dostali další munici. Americký mladík ovládl Masters coby druhý nejmladší právě po Woodsovi a při tom vyrovnal i jeho rekord turnaje: 18 ran pod par hřiště.



Na nedělní poslední kolo Masters šel mladík Jordan Spieth s náskokem čtyř ran. Smečka těžkých vah kolem něj - Phil Mickelson, Justin Rose, Tiger Woods a Rory McIlroy – dychtivě čekala na jeho kiksy. Na zrádném hřišti v Augustě čeká horor za každým rohem, strojově přesný Spieth ale naprosto rozložil všechny hvězdné soupeře.

Nedržel se při zdi defenzivním golfem, riskoval, hrál si a vyhrál. V jednadvaceti ukázal nervy veterána, vyspělost šampiona. „Prostě nás všechny zašlápl do země,“ uznal hvězdný Mickelson.

Když si rodák z Dallasu oblékl zelené sako pro vítěze Masters, nejprve všem poděkoval. „Vyhrát tady bylo největším cílem mého života,“ prohlásil, ale rychle se opravil. „Tedy mého golfového života...“

Sport a skutečný život, to jsou dva světy, které nový fenomén striktně rozlišuje. To ho dělá silným v nejtěžších chvílích. Ví, co je jen hra a co opravdový život. S ním je konfrontován denně, když pohlédne na svou čtrnáctiletou sestru Ellie. Ta se narodila předčasně a s postižením, trpí formou autismu, mentálně je na úrovni pětiletého dítěte.

„Je nejdůležitějším člověkem v našem životě. Díky ní si uvědomujeme, jak jsme požehnaní, že můžeme dělat, co děláme. Když vidím, čím každý den prochází, jsem k životu pokorný,“ vyznal se Jordan, nejstarší ze tří dětí v rodině.

O Ellie a podobně postižené děti z její skupiny se často stará, z turnajů jí vozí přívěsky, denně jsou v kontaktu. „Kdyby nevyrůstal s Ellie, dnes by tu nestál jako vítěz,“ prohlásila dojatá matka Chris.

S pokorou v soukromí kontrastuje Spiethova golfová povaha. Když odpálí míček, doprovází jeho let hlasitými výkřiky, aby skončil na požadovaném místě. V přítomnosti největších hvězd se cítí jako rovný mezi rovnými. Ví, kolik talentu v sobě má a hodlá ho prodat. Je uctivý a skromný, zároveň jakoby samozřejmě cílí na ty nejvyšší mety. „Ještě toho hodně vyhraje,“ předvídá světová jedničky Rory McIlroy, které už z druhého místa dýchá Spieth na záda.

Mnozí čekají, že to bude právě on, kdo si podmaní golf stylem, jakým to kdysi dokázal Tiger Woods. Zatím se jejich cesty hodně podobají. Woods vyhrál své první Masters v roce 1997 s tehdy historickým výkonem 18 ran pod par. Spieth, který měl podobně zářnou amatérskou kariéru, je jen o pár měsíců starší. Teď už má za pasem i stejný titul a rovněž dechberoucí výkon 270 ran na hřišti v Augustě.

„Nových Woodsů“ již byla celá řada, k tomuhle označení nutno přistupovat obezřetně. Jordan Spieth má ale všechny nástroje k tomu, aby se s velikánem jednou mohl rovnat. Už loni při prvním startu na Masters skončil druhý, letos proměnil turnaj v show jednoho muže. Vedl od prvního kola, bořil jeden rekord za druhým, zvítězil o čtyři rány. V sezoně již to je jeho třetí titul, i bodově je nejúspěšnějším mužem ze všech. Přílivová vlna nabírá na výšce.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud