Josef Káninský
7. dubna 2016 • 12:43

Příběh golfistky Spilkové zaujal v Americe, olympiáda ho může podpořit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

V létě olympiáda a v příštím roce možná "přestup" na americkou půdu. Takové jsou postupné kroky golfistky Kláry Spilkové, před níž stojí hlavní část její šesté sezony na turnajovém okruhu Ladies European Tour. Jednadvacetiletá hráčka do ní jde s masivní podporou rozšířeného sponzorského portfolia čítajícího i globální brand KPMG. Její roční rozpočet může vyšplhat až na sedm milionů korun.



Phil Mickelson je jedna z veličin současného světového golfu a také jeho souhlas byl nutný k tomu, aby Klára Spilková mohla podepsat sponzorský kontrakt s KPMG. Poradenská firma zabývající se například auditem jí může otevřít dveře na americký turnajový okruh.

"Dostat se na LPGA Tour je můj cíl," potvrdila jediná česká hráčka na velkém profesionálním okruhu, zatím "jen" evropském (LET). Spilková na něm vstoupila do své šesté sezony. Loni skončila na jednadvacetiletém místě konečného pořadí.

Zatím čeká na turnajové vítězství, ale už okusila několik turnajů kategorie major a dostala se do přímého kontaktu se špičkovými konkurentkami. "Lidé z KPMG mě už seznámili se Stacy Lewisovou. Je to něco speciálního, člověk cítí ty vibrace," připomněla prominentní členku týmu, kam nyní patří, stálou hráčku top 10 ženského světového žebříčku.

Už v příštím roce by se mohla s Američankou potkávat častěji. V závěru tohoto roku totiž česká profesionálka vstoupí do kvalifikace o americkou LPGA Tour, kde se hraje o vyšší prize money než na LET. "Hrát tam je můj cíl, asi bych si musela pořídit nějaký malý domeček třeba na Floridě," potvrdila.

Její manažer Petr Žák potvrdil, že by to znamenalo zdvojnásobení ročního rozpočtu, který se letos bude pohybovat spíš na horní hranici rozmezí mezi pěti a sedmi miliony korun. "Také je možné, že se podaří vyjednat pozvánku na některý z amerických turnajů už letos," doplnil.

Spilková by letos měla svůj golf zviditelnit před světem na olympijském turnaji. Momentálně figuruje na 42. místě redukovaného žebříčku pro účast v Riu de Janeiro. Startovní pole turnaje pod pěti kruhy má 60 míst.

"Olympiáda je taky novinka a je krásné se dostat mezi nejlepší sportovce České republiky i světa, to se jen tak někomu nepodaří. I když zatím je to jen na 90 procent," připomněla jednadvacetiletá golfistka, že uzávěrka bude až v červnu.

O zázemí má díky rozšíření sponzorského portfolia (čítá už šest generálních a třináct hlavních partnerů) postaráno na tři roky, tak stojí smlouva s KPMG. Do týmu patří vedle trojnásobného vítěze Masters (aktuální ročník se právě hraje) Mickelsona, Lewisové a Paula Dunnea z Irska.

"Vyjednávání nebylo snadné, zaměstnáváme 150 tisíc lidí na celém světě a všude jsou šikovní golfisté," podotkl zástupce českého zastoupení Jan Žůrek. "V jednáních s New Yorkem jsme je museli přesvědčit, že je tady lepší příběh než nějaký z Itálie, Číny a podobně."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud